I když jsem sama zrovna v 9. měsíci těhotenství a když zákonem zvýšili mateřskou, už jsem těhotná byla, přesto mě to jen rozčílilo. Proč? Protože státní rozpočet je už tak v deficitu a plošné navýšení dávky bez hledání úspor někde jinde je prostě vyhazování peněz a zadlužování nás všech.
Ne, díky - to raději budu hospodařit s těmi 3.500 měsíčně, nebo kolik byla mateřská dřív. Ano, je to příšerně málo, s tím souhlasím. Ale dokud nebudou reformovány veřejné finance, dokud nebude důchodová reforma... Plošné zvyšování jakýchkoliv dávek povede jen ke zvyšování schodku rozpočtu, dluhu ČR a tím potažmo nás všech. Jen za letošek nás každého stát zadluží asi 30.000 Kč!
Takže jinými slovy: tu vyšší mateřskou jednou stejně všichni zaplatíme - když ji nedostaneme teď, v budoucnu budeme platit méně.
Souhlasím s názorem, že lepší by byla vyšší odpočitatelná položka. Dále si myslím, že je nutné, aby stát podporoval jesle a mateřské školy, kterých je kriticky málo, navíc jsou dost blbě otevřené jen do 16 nebo 17 hodin, což je s normální pracovní dobou dost neslučitelné. Myslím si, že je nutné podporovat alternativní formy zaměstnávání maminek od malých dětí (částečné úvazky, vyšší podpora pro OSVČ pro práci doma apod.).
Ale pouhé plošné navýšení mateřské problémy mladých rodin nevyřeší, naopak do budoucna mnohem víc problémů přináší.
Takže já osobně budu spíš ráda, když to navýšení zase zruší.
Jasně, je to nespravedlivé, zvlášť vůčei těm ženám, které pracují nebo podnikají. Jenže život prostě spravedlivý není a nikdy nebude.
Čím méně bude stát přerozdělovat a čím méně nás bude všechny zadlužovat, tím to bude jednodušší.
Předchozí