Tak s tím souhlasím. Jsem ve stejné situaci jako pisatelka článku, manžel VŠ já na mateřské. Stát mě rovněž pěkně štve, protože většina zákonů co se zde udělá stojí za starou bačkoru. Nicméně si myslím, že jsme až PŘÍLIŠ solidární a PŘÍLIŠ sociální stát.
Ale konkrétně k výši rodičovského příspěvku 3600 měsíčně je opravdu směšné, za to že žena odvádí státu práci tím, že vychovává dalšího občana. A ještě jde o práci, která nemá ale opravdu žádnou společenskou prestiž. Na maminy na MD je společností nahlíženo svrchu, asi každá ví jaké je např. hledat po mateřské práci.... No, ale co se týká např. jednorázových dávek jako je porodné, v současné výši 17500, to je teda šupa! Myslím si, že lidé kteří chtějí děti, mají na to, aby si pořídili výbavičku za SVÉ! Nemusí jít přeci o značkové věci, bazárků je zde spousa. Cítíte ten rozdíl - odměna za práci a dáreček od státu za narození potomka? Další kapitolou jsou přídavky, tzv. pastelkovné atd.....
A dále Vám chci říci maminy nestěžujte si, jak zde již zaznělo co se týká délky MD a všech těch dávek co stát poskytuje, jsme opravdu řekla bych až světová rarita. Zkuste si např. žít s dítětem ve Velké Británii, nevím, nevím zda by jste se šupem nevraceli zpět domů.
S pisatelkou souhlasím v tom, že stát dělá svoji sociální politiku velmi špatně, jde tou nejjednodušší cestou - navyšuje příspěvky a to je velice krátkozraké. V prvé řadě by se měla zvýšit prestiž MD, rozlišit výši příspěvků dle toho zda člověk pracoval a platil si pojištění nebo prostě 10 let seděl na pracáku s rukama v klíně a druzí ho živili.
Každopádně je to supr příspěvek, ale cítím to jako naprostou beznaděj....víte proč? V práci,kterou jsem dělala před MD jsme měli možnost připomínkovat zákony, které vycházely v našem oboru, a i přes naše poznámky z toho téměř vždy vyšel zákon za který by se nemuseli stydět ani v Kocourkově.
Předchozí