...sice možná ne pro každou kapsu, ale za vyzkoušení to určitě stojí. Povím Vám jeden příběh, který se udál cca před rokem a půl:
Stojím u pokladny v C&A na Andělu, je krátce před zavíračkou, v ruce držím pár hadříků pro moji, v té době čtyřletou, dcerku a naštěstí nespěchám. Přede mnou totiž stojí paní asi v mém věku obtěžkaná cca 7 kalhotami, několika mikinami, zhruba 10 tričky a možná ještě něčím. Tiše jsem si povzdechla a odevzdaně čekám. Starší paní pokladní se, během odbavování této zákaznice, zvědavě zeptala, pro koho nakupuje tolik oblečení a já nechtěně vyslechla velmi inspirující historku.
Ten celý nákup byl určen 14leté dceři oné paní. Povídala, že dříve chodila nakupovat oblečení vždy s dcerou, ale její dítko si v posledních letech vždy vybíralo zcela neakceptovatelné oblečení (vzhledem a často i cenou) a pokud jí to matka nechtěla koupit, ztropila vždy v obchodě hysterickou scénu, ječela, nadávala, prosila... Prostě divadlo, kterým "pobavila" vždy spoustu dalších zákazníků a nejméně polovinu personálu. Matce bylo trapně a se strachem a velkými nervy chodila s dcerou nakupovat. Zato dcerka se bavila a téměř vždy dosáhla svého(případně nic nekoupily, ale nahá dcerunka taky chodit nemůže)! No, ale pak si jednou všimla, že v některých obchodech nabízejí možnost vrátit nebo vyměnit nenošené zboží (s originálními cedulkami a cenovkami) do určité doby bez udání jakýchkoliv důvodů. A tak, když její dcera potřebuje nové oblečení (třeba, že už vyrostla z kalhot), zajde do takových obchodů, nakoupí několik kusů oděvů, které jsou z jejího hlediska akceptovatelné. Pak to dá doma dceři k vyzkoušení s tím, ať si z toho vybere jedny, dvoje kalhoty, které se jí nejvíc líbí... a ostatní oděvy za pár dní vrátí zpět do obchodu. Funguje prý to výborně, dcera je vcelku spokojená a matka taky. Paní si sice povzdechla, že to chce sice krátkodobě určitý kapitál, ale krátce po výplatě se to dá bez problémů zvládnout. Vždyť je to jen na pár dnů a za ten klid to určitě stojí. Nakupovat spolu tak chodí do obchodů jen vyjímečně a nějaký ten výstřelek se dvakrát, třikrát ročně (třeba k narozeninám či vánocům) snese.
Tak co, nebylo by to řešení i pro některé z Vás?
Mě to každopádně inspirovalo a už teď to často využívám. Naše Anetka totiž často nemá v obchodě tu správnou náladu na zkoušení oblečení. Takže raději nakoupím v klidu více kousků oděvů, často ve dvou velikostech, doma vyzkouším a nepotřebné vrátím. Jen pevně doufám, že až moje dcera doroste do pubertálního věku, bude tahle rada ještě fungovat. Držím palce...
Předchozí