Nedá mi to a musím reagovat. Jsem učitelka klavíru, t.č.na mateřské dovolné. Moc se mi líbí přístup paní Renaty k hudebním začátkům u staršího syna. Sama se snažím své žáky především zaujmout a nelpět na zastaralých učebních postupech (stupnice, prstová cvičení, etudy). Nástrojová technika se dá naučit i pomocí populárních melodií a pro děti je to rozhodně zábavnější. Jen musím upozornit na jednu důležitou vědc: klavír, ač na to nevypadá, je jeden z nejjednodušších hudebních nástrojů pro začátek. Klávesy jsou jasně ohraničené, systém pochopitelný i pro menší děti. A s trochou fantazie učitele lze poměrně brzy hrát s žáky "pěknou muziku". Všechny ostatní nástroje (s výjimkou kytary, ta má ale jiná omezení) jsou limitované svým rozsahem a hlavně schopností hrát pouze melodii. Aby hudba zněla opravdu jako hudba, potřebují nějký harmonický doprovod (klavír, kytara, skupina nástrojů). A vyloudit tón na klarinet není vůbec jednoduché... Vím o čem mluvím, zkoušela jsem to :-)
Přeji všem maminkám (rodičům) hodně trpělivosti při provádění jejich ratolestí úskalími hudebních začátků. Myslím si ale, že to za pokus rozhodně stojí.
Předchozí