Ahojky všichni,
mám jeden veliký roblém se kterým bych potřebovala poradit. Zaměstnavatel se mnou chce ukončit pracovní poměr dohodou. Dne 26.6.2003 se mi narodila dcerka a rodičovská mi tedy skončila ke 26.6.2006. Jsem ale od ledna 2006 znovu těhotná (t.p.10,2006). Myslím, že nemají právo po mě chtít abych jim tuto dohodu podepsala. Také by mě zajímalo, kdo mi bude vyplácet dávky na druhou mateřskou dovolenou. Jestli zaměstnavatel ve výši jako při 1. mateřské nebo už sociálka, která mi teď vyplácí rodičovskou. Děkuji za odpovědi. Jitka1. ukončení pracovního poměru dohodou znamená, že se jak zaměstnavatel tak zaměstnanec DOHODNOU. Tedy pokud jedna ze stran s podepsáním nesouhlasí, není možné dohodu uzavřít.
Druhá věc je, v jaké jsi momentálně situaci vůči zaměstnavateli (což nepíšeš). Pracuješ? Jsi na neschopence, kterou jsi odevzdala zaměstnavateli? Máš písemně domluvené neplacené volno? Jestli něco z toho ano, tak je vše OK. Pokud jsi ale po skončení rodičovské dovolené zůstala jenom tak doma a absenci v práci nemáš krytou ani neschopenkou, ani dohodou se zaměstnavatelem, tak si moc vyskakovat nemůžeš. V tom případě máš totiž v práci neomluvenou absenci a zaměstnavatel tě může vyhodit pro hrubé porušení pracovní kázně (jako těhotnou tě nemůže vyhodit "na hodinu", což by v tomto případě jinak mohl, ale musí ti dát výpověď s klasickou výpovědní dobou, bez odstupného). Pokud pracuješ nebo absenci nějakým způsobem omluvenou, tak ti jako těhotné dát výpověď může jenom v případě, že dojde k rušení nebo přemístění zaměstnavatele nebo jeho části (nemůže tě teda propustit třeba pro nadbytečnost).
2. Mateřskou ti bude vyplácet zaměstnavatel, a to jak v případě, že u něj budeš pracovat, tak i v případě, že by došlo k ukončení pracovního poměru. Bude se počítat z 12 kalendářních měsíců, které předcházely nástupu na mateřskou (nevím, kdy přesně máš termín - řekněme, že na mateřskou nastoupíš v září, tak se počítá ze září 2005 až sprna 2006) - pokud v té době výdělek nemáš, tak se jde po třech měsících dál do historie, dokud se na nějaký nenarazí (tedy pokud teď pracuješ, tak z výdělku teď, pokud nepracuješ, tak pokud jsi po první mateřské čerpala zbytek dovolené, tak z ní, pokud jsi ji nečerpala, tak z výdělku před první mateřskou). Přesná částka se takhle říct nedá, ale v podstatě pokud máš stabilní plat, kdy každý měsíc bereš přibližně stejně, tak by i tvoje mateřské měly být přibližně stejné.
S.+++