Pocházím z vesnice a věci jako házení sena a práce kolem domácích zvířat pro mne byly 20 let životní realitou, takže už bych dnes neměla potřebu jezdit si "odpočinout" ke kozám. Ale zase vím, že pro lidi z velkoměst, kteří viděli kozu leda na obrázku, toto může být "to pravé".
Já jsem postupně z toho venkova přesídlila do velkoměsta (studium, práce, přivdala jsem se sem) a nakonec se to ukázalo jako nejlepší možné řešení, protože moje vleklé letité zdravotní problémy se ukázaly být těžkou alergií na pyly, na ten "zdravý venkovský s vůní čerstvě posečené trávy", kterého je v centru Prahy přece jenom míň, takže si nakonec ve městě užívám tu zdravotní pohodu a na venkov za rodinou mohu vyjet jedině vybavena silnými prášky.
Jinak ale kozím dovolenkám fandím, protože coby "praktik z venkova", dávám přednost jakékoli užitečné fyzické práci před hopsáním a vzpíráním ve fitcentrech. A pro děti je to bezva zkušenost, vědět, že mlíko nevzniká samo od sebe v tetrapakových krabicích a že koza je taky živý tvor s vlastními potřebami, projevy a DUŠÍ.
Předchozí