Ahoj, mně v porodnici docela pomohli, ale hodně jsem toho i četla. Je důležité se nenervovat.
Když bolí prso, protože je v něm moc mléka, tak se musí zchladit a před kojením nahřívat pod teplou sprchou a masírovat (dlaněmi proti sobě, jako když se válí knedlíky). Když je mléka víc než stihne mimi vypít, tak ho můžete po kojení odstříkat. Někdy to trvá než začne pořádně sát. A když je mléka více, tak se pak tolik netvoří.
Když není poptávka, není nabídka.
A naopak, když je ho méně, stačí pít čajíček pro kojící matky a přikládat častěji k prsu, do několika dnů se tvorba mléka rozběhne. Pití čaje pro kojící matky rozhodně neškodí, piji ho každý den od té doby co malá měla přes 6 kilo, což bylo velmi brzy a mně připadalo, že jí moje mléko nemůže stačit. Zároveň tím dodržuji pitný režim, který je důležitý. Měly byste vypít 3 až 4 litry tekutin denně. Mimi mléka vypije až 1/6 své váhy denně. Když je trošku větší, tak se to brzy vyšplhá nad 1 litr mléka denně.
Když má období prudšího růstu, tak pije neustále a v noci i po 2 hodinách. Pak to někdy vypadá, že mám prsa obě úplně prázdná. Ale je to klam, nepropadejte panice, vždy se tam nějaké mléko najde.
Právě jsme začaly s příkrmem mrkvičky. Myslím, že po ukončeném 6.měsíci je to akorát.
Vydržte, pa Hanka
Předchozí