Je krkavčí matka někdo, kdo vymění čtyři roky s dítětem za zabezpečení rodiny? U mne to bylo trochu jinak, ale konec je vlastně stejný. První mateřskou jsem skončila za 18 měsíců a šup dceru do jeslí a sebe do pracovního procesu. Druhou mateřskou jsem ukončila po 12 měsících a zpátky do práce - už to bylo těžší, dvě děti jsou opravdu nevítaný přívažek k zaměstnankyni, pobavilo mě, když mi napomádovaná devatenáctka důležitě vykládala, jak bych práci u nich v kanceláři nazvládla (osm hodin denně, víkendy volné, pravidelná dovolená, pro mě, ženu soukromého sedláka, která kromě zaměstnání a dvou dětí vypomáhá na farmě prostě idilka). Teď se chystám na mateřskou potřetí, ale tentokrát, abych nepřišla o zaměstnání musím zajistit provoz naší okresní profesní nevládky i během ní. A to všechno prosím kvůli penězům! Muž jako soukromý rolník rodinu prostě neuživí. Pro všechny podobně postižené: nic si nevyčítejte, žít se musí a ne každý je spokojený s údělem sociálního případu. Já tohle rozhodnutí považuji za zodpovědný přístup k životu, ve kterém je nakonec každý svého štěstí strůjce.
Předchozí