Tak teď jsem se teda taky pobavila... Mé starší dceři budou 4. V listopadu čekáme mimi a já pořád netrpělivě očekávám, kdy ji napadne, jak se tam to mimi dostalo. Nic - jsou děti, které tyhle věci zajímají už dříve (živým příkladem je můj synovec) a jsou děti, které si počkají. Takže na otázku, kdy že je ta správná doba, bych taky odpověděla: až se na to dítě začne ptát. Já se taky začala ptát poměrně "pozdě" (kolem 10 let). Do té doby mě prostě takové věci ani nenapadly. A když mě napadly, měla jsem po ruce starší sestru, která mi byla bližší než rodiče. Rozhodně si nemyslím, že bych byla patřila k rizikové skupině dívek, které si to z nevědomosti vyzkouší dřív, než se stačí něco dozvědět.
A na otázku ohledně praktické ukázky bych řekla, že zrovna ta naše starší dcera nás párkrát i přistihla (spíme všichni v jedné místnosti, tak aby ne), ale byla tma, takže stejně nic neviděla a evidentně chtěla spát a vůbec ji to nezajímalo. Krabička od prezervativu jí taky padla do ruky - prázdná a naprosto se spokojila s tím, že je to krabička. Až jí bude zajímat, co v té krabičce bylo a k čemu to je, tak se to dozví :-))
btw mám doma moc pěknou knížku s obrázky, která o sexu, rodině vztazích pojednává moc hezky a citlivě (řekla bych tak akorát pro její věk) a pořád si říkám, že mi asi bude líto, když se o to nezačne zajímat už teď, protože pak už ta knížka bude k ničemu a bude to vyžadovat úplně jiný přístup. Vnucovat jí to totiž nechci.
Předchozí