Se zájmem jsem si tady pročítala lišící se názory na sexuální výchovu dětí a můj osobní názor je takový, že zrychlená a změněná doba bohužel vyžaduje změnu přístupu i rodičů. Mé starší dceři bude šest let a po přečtení knihy Sexuální výchova od nakl. Portál a po sledování toho, co se děje okolo nás (únosy dětí, útoky pedofilů nebo jejich skryté zneužívání) -člověk nemůže jen tak sedět a říkat si, že jeho se to netýká, protože má dítě neustále pod dozorem. To si jistě myslely rodiče dětí z Bambini di Praga taky. Zaujala jsem k celé věci postoj takový, že již v předškolním věku má být dítě poučené o rozdílech mezi holkou a klukem o tom, jak vzniká dítě (samozřejmě dítěti dostupnou formou). Nikdo neříká, že by se měl dostat dětem detailní popis sexuálního aktu, ale myslet si že miminka nosí čáp taky není nejlepší věc pro dnešní dobu. Mělo by umět správně pojmenovat své intimní partie i partie opačného pohlaví- v případě nechtěného zneužití dítě umí přesně popsat co se dělo- a mělo by vědět že jeho tělo je nedotknutelné kýmkoli jiným než rodiči (při mytí apod.) a doktorem. Samozřejmě tato skupina není definitivně daná. Každopádně by mělo vědět že se ho na geitáliích nesmí nikdo dotýkat ani chtít po něm aby se ho dotýkalo tamtéž a pokud jde o riziko těhotenství, metody antikoncepce atd, tyto informace se později podle potřeby přidávají k základním uceleným informacím. Jsem toho názoru, že předškolní dítě by rámcově mělo mít v oblasti sexuální výchovy jasné informace. Myslím si, že doba, v jaké žijeme to vyžaduje. Mě také rodiče nic neřekli, ani o menstruaci, kterou jsem dostala v necelých 11 letech a vše jsem získávala od starší sestry a kamarádek. To, podle mého názoru, není nejlepší způsob přísunu informací. Myslím si, že zde nezastupitelnou úlohu musí mít rodiče.
Předchozí