Máte pravdu v tom, že je to v lidech, ale s tou totalitou bych byla opatrná. Vy si myslíte, že kdo vyrůstal v totalitě, je agresívní nebo že tedy moje generace (jsem ročník 1968) je agresívnější než generace další nebo ta předcházející? Mně se tedy naopak zdá, že dnes je daleko více agrese než bylo za "našich mladých časů". Nezlobte se, ale dnes je zcela běžná šikana, která se na školách nejen neřeší, ale přímo tutlá, je normální nosit do školy nože, zapalovače apod. a používat je. O vulgárních výrazech dnešních dětí nemluvě. Nechápu to, protože my si ve družině hráli s autíčky a chodili do kina na "Krtečka". Jak jsme mohli tedy předat další generaci tu agresi?
Kdeco je dnes sváděno na totalitu. Ale u nás doma se o totalitě nemluvilo. Byla jsem vedena k poctivosti, pravdomluvnosti a čestnosti. Pouštěli jsme staré lidi sedat v buse, pomáhali s taškami do schodů. Kromě školních povinností jsem měla povinnosti i doma a přišlo mi to normální. Ve škole se kluci pošťuchovali, ale "beze zbraní" a nebyla to šikana. DNes aby se učitelka svých dětí pomalu bála. A kde se vzali ti malí agresoři? Myslíte, že to pochytili doma u svých rodičů? No možná že v některých rodinách po sobě házejí nože nebo zapalují vlasy, ale já nikoho takového neznám a spíš bych řekla, že moje generace je naší mládeží zaskočena. Myslím, že ona agrese se k našim dětem dostává především z médií, stačí navolit libovolný kanál na TV a určitě uvidíte kohosi s plamenometem, nožem, sekerou nebo aspoň bouchačkou. A kreslené pseudopohádky pro nejmenší? Hrůza. Kdepak je Štaflík a Špagetka, Křemílek, Víla Amálka?? Néé, to jakési příšery nepodobné lidem mezi sebou válčí ... Dnešní děti mají zkrátka jiné vzory. Ne svoje rodiče (vyrůstající v totalitě), ale jakési polonahé prsaté bojovnice a svalnaté napomádované bojovníky. Nedivím se ani trochu, že bují násilí ve školách, ale totalita za to fakt nemůže.
Příběh ze školky v úvodním článku je k politování. Nelze však paušalizovat a říci, že všichni čtyřicátníci mluví o dětech jako o debilech, protože jim samotným někdo nadával do debilů. Víte, já bych do takové školky taky svoje dítě nedala, hlavně z obavy, že ho příště přejede auto, ale na druhé straně jsme jenom lidi, tudíž chybující a možná že i T.G.Masaryk by si ve stresu dokázal "ulevit". Tím se paní učitelky nechci zastávat, na děti se křičet nemá a už vůbec ne vulgárně, navíc za svoji vlastní chybu. Ani v totalitě, ani v jiném režimu.
Vzpomínám si na jiný příběh ze školky a je to moje vlastní vzpomínka. Mohlo mi být tak pět šest let, čili rok 1973-1974. Jednoho dne jsem přišla domů a na hlavě kolečko obnažené kůže, hrst vlasů ze mě padala. A víte, kdo mi to udělal? Paní učitelka v MŠ, protože jsem po obědě nechtěla spát. Zřejmě jsem rušila ostatní (a hlavně asi paní učitelku), tak mě zkrátka chytla za vlasy a třásla a třásla a třásla. Bohužel jsem odmala takový spíše nespavec, ale jinak jsem byla velmi hodné a poslušné dítě. Té paní učitelce mohlo být také kolem 40 let, čili jestli dobře počítám, mohla být narozená někdy v 30.letech. Kde máte v tomhle případě onu totalitu, která plodí agresory? Ještě musím dodat, že ono tahání za vlasy nezapůsobilo tak, abych já následně někoho za vlasy tahala.
Předchozí