U mého syna Daniela se projevil ekzém nenápadně, zdálo se, že má potničky za ouškama. Při návštěvě pediatra jsem poprvé uslyšela termín atop.ekzém, nedostali jsme žádné bližší informace. Vyzvedla jsem v lékárně mast Lipobase a říkala si, že to za týden přejde. Ale syn se zaćal osypávat po celém těle, malé puchýřky se slévaly ve velké červené skvrny. Dan se škrábal a plakal, po další prohlídce jsme dostali emulzi Excipial U Lipolotio. Malý plakal ve dne i v noci a při mazání emulzí skoro křičel.
Celá situace se zdála být beznadějná. Změnila jsem PEDIATRA a dostala informace o ekzému a vlivu stravy. Doporučil nám MLÉKO IHNED NAHRADIT jogurtem (např. Activia), přejít na zeleninovou a ovocnou stravu (brambory, mrkev, brokolici, rýži, pohanku, špenát, banán, jablko), později zkusit rybí maso.
Jelikož nejsem příznivcem léku, hledala jsem všechny možné informace a našla slibně vyhlíźející přípravky, jako OLEJ z pupalky a brutnáku (fa OKG) nebo kosmetiku a doplněk stravy fy Grahams Natural A. z AUSTRÁLIE, která obsahuje také výtažky z bylin a panenský olej. Tyto výrobky jsou schváleny jako potravinové doplňky a není zaručeno, źe obsahují to, co je uvedeno v reklamních materiálech. Tělu neublíží, ale nemusí pomoci (tímto nechci poškodit distributory ani výrobce). Po dohodě s lékařem jsem netestovala žádný z přípravku.
Jako velmi zklidňující se nám osvědčila koupel v SYROVÁTCE z kozího mléka (až 10min.). Jinak je lepší jen krátká sprcha, než dlouhá koupel ve vodě.
Na prvotní ošetření červených skvrn jsme používali TEKUTÝ PUDR (2x za den), který jsem jemně vklepávala konečky prstu, aby se vytvořila jen slabá vrstva a jednou za den jsem místa mazala IMAZOLem. Malého jsem nechala bez papírové pleny pouze lehce přikrytého plenou látkovou. Až po dvou dnech jsem mu dala papírovou plenu, které jsem ustŕíhla všechny gumičky, aby přiléhala na tělíčko co nejméně. Pro zmírnění škrábání používáme FENISTIL kapky a v případě velkého neklidu FENISTIL gel a kapsli PROTHAZINu na noc. Na nehojící se místa v okolí pusinky jsem asi 2x použila ADVANTAN krém, který obsahuje hormon.
Lékař doporučil užívání paneského LNĚNÉHO OLEJE - jen v tmavé lahvi (2lžičky za den, nevábnou chuť utlumí jogurt nebo banán). Tento olej také obsahuje OMEGA-nenasycené mastné kyseliny cenné nejen pro atopiky. Olej jsem používala i na promazání těla, pokožka je po koupeli v syrovátce a po tekutém pudru vysušená.
Dnes (po 14 dnech léčby) je synova pokožka skoro jako dříve. Používáme lněný olej vnitřně i na promazání a do koupele. Na promazání zkoušíme také PONTIN.
Jiným pacientum prospíval také olej BALMANDOL a dětské mléko s ichthamolem.
Zatím nevím, co přesně vyvolalo ekzém a čekám na výsledky krevních testu.
Předchozí