Dovolte drobný náhled do zemědělské problematiky inspirovaný vskutku "přinosným" příspěvkem s fotkou krávy s obrovským vemenem "po hormonech". Jedná se o obor, kterým se momentálně živím, takže se cítím kompetentní uvést pár dezinformací na pravou míru. Za prvé, kdyby existovaly hormony, po kterých krávě naroste obrovské vemeno, začaly by se předně dělat i pro ženy, které by za to byly ochotny zaplatit nehorázné sumy ;o) Bohužel, zatím žádný z nabízených přípravků na zvětšení poprsí nemá prokázaný efekt. Za velikostí vemene oné dojnice nejsou hormony, ale desítky let šlechtitelské činnosti, na fotce máte tu čest s plemenem holštýnský černostrakatý skot. Tyto krávy, jak už jejich fyzická konstituce napovídá, jsou velice citlivé na životní podmínky, protože skoro veškerou svou energii vkládají do laktace, proto se jim v našich zeměpisných šířkách příliš nedaří, chovají se spíš na alpských pastvinách, kde od nich potom pijete zaručeně zdravé a všeobecně vychvalované "alpské mléko". Několik chovatelů těchto krav u nás je, ale naprosto převažuje klasické české plemeno český strakatý skot a jeho kříženci. Typičtí představitelé plemene vypadají nějak takhle: http://www.cestr.cz/engine-print.php?file=www/cz/plemeno/informace.html Povšimněte si prosím toho olbřímího vemene vyhnaného hormony :o)
Ještě dodám ohledně tajemného UHT mléka, že je to skutečně mléko bleskově zahřáté na vysoké teploty, které je co se týče živin plnohodnotnější, než "mléko od krávy", které si přinesete domů a zcela samozřejmě v kastrolu převaříte. Nepřevařené bych rozhodně pít nedoporučovala. Jediné, co technologií UHT mléko ztrácí, jsou bakterie mléčného kvašení, ano, proto se tato úprava s mlékem dělá, aby se ztratily bakterie. Nelze dost dobře zachovat ty "hodné" a zabít jen ty "zlé". Komu záleží na probiotické hodnotě mléčných výrobků, neměl by volit mléko, ale jogurty a kysané výrobky, které bakteriální kulturu mají, ale uměle vykultivovanou, tudíž bez choroboplodných zárodků.
Předchozí