Na tzv. selský jogurt je třeba zahřát mléko na zhruba 40°C a naočkovat živým jogurtem (já používám bílý jihočeský, po Activii je jogurt trochu řidší). Dávám tak 2 lžíce jogurtu na 1 l mléka a rozmíchám. Jogurt na zaočkování není třeba pokaždé kupovat, dá se použít i ten domácí, je ale lepší po 5-6 cyklech znovu použít čerstvou novou kulturu z kupovaného. Při teplotě cca 40°C pak má mléko vydržet asi 4 hodiny a je hotovo. Kdo má jogurtovač, má vystaráno, já dávám mléko (rozlité do 1/4 l skleniček od majonézy a pečlivě uzavřené) do peřin nebo na topení (na utěrku aby se nepřehřálo zespoda a přikryté zvrchu aby nevystydlo). Někdo dává skleničky také do velkého hrnce s vodou teplou 40°C a přikryje poklicí. Dětem víc chutná krémový jogurt, kdy 1 litr mléka vylepším 1 lžící sušeného mléka a osladím 1-2 lžícemi medu (cukru). Marmeláda, ovoce aj. se míchá do jogurtu až po dokončení. Hotový jogurt se má spotřebovat do 2 dnů. Mimochodem moje tchyně podobně klonuje i diskutovaný Actimel a prý to funguje.
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.
Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.
Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti. Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.