| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Malé zamyšlení nad lentilkou

No musím napsat k tomu "čerstvému" mléku - ono to čerstvé mléko od Olmy je ošetřeno tzv. vysokou pasterací, při které se teploty pohybují nad 90 stupňů. tudíž to taky není nic moc. Kdysi jsem někde slyšela, že mléko zahřáté nad tuším 70 stupňu? se stává pro nás nestravitelným. A samozřejmě tu nemluvím o homogenizaci. Nejsem ale samozřejmě odborník a nedokážu posoudit nakolik ty stránky, kde jsem o homogenizaci četla, byly fanatické:o) O homogenizaci tam psali jako o tom největším zlu co se týká mléka. Kdysi jsem kupovala selské mléko ve skleněné lahvi, s typickým smetanovým škraloupen na hladině, jo to bylo mlíčko:o) Ovšem na to se dneska nenarazí. Vzhledem k tomu, že máme vlastní obchod, tak jsme ho sháněli i u velkoobchodů, bohužel tam kde ho měli, už ho nemají, prý o něj nebyl zájem:o(
Taky mě pobavilo to pozastavení nad tím, že by mohl někdo pít týden otevřené UHT mléko:o) Mno, kdysi dělal manžel v obchodě takovou "osvětu" o mléku, kdy jsme zákazníkům doporučovaly alespoň to "čerstvé" mléko:o) A to že jim UHT mléko vydrží i týden otevřené a "nezkazí" se, byl jeden z častých důvodů, proč si nakonec koupily zase krabicové.
A co se týká toho, že kdysi všechno chutnalo jinak...jistě - trvanlivost potravin se neustále prodlužuje, zatímco dřív tvarohový nanuk (já je měla tak ráda - jahodový) dřív vydržel cca půl roku, dneska už to je tak rok a půl některé i dva roky, sušenky už taky vydrží téměř rok atd. atd. Nevěřím tedy, že by komunisti nějak zvlášť mysleli na naše zdraví:o) Spíš tu jde asi o to, že dřív tu nebyla konkurence, dnes je to v tomhle trochu jiné - výrobci se předhánějí, kdo vytvoří trvanlivější (to je obzvlášť pro nás obchodníky velké lákadlo, aneb nezkazí se nám to jentak na krámě), barevnější, voňavější, křupavější, levnější pochutinu..... I když na druhou stranu, chce se mi věřit, že i vývoj jde tak nějak kupředu a že vymýšlíme neustále nějaká modernější a zdraví méně škodlivá éčka:o)
Mno a srovnání cocacola a ochuceného mlíčka taky docela chápu. O Cocacola každý ví, že není nijak zdravá a proto si každý rozumný člověk na ní dá pozor a dopřeje si ji jen občas (otázkou zůstává, nakolik rozumnými bytostmi jsou děti) Ale reklamy masírující nás v tom smyslu, že zrovna tohle je to pravé a zdravé, plně nahrazující "normální" jídlo jsou mnohem nebezpečnější - třeba jupíky, pribináčky, kinder všechno (zdravá mléčná svačinka místo jogurtu apod...)

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.