Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin - velice dobře přehledná s tabulkami je na stránce: http://www.szpi.gov.cz/cze/article.asp?id=57201
To je co se týče legislativy.
Dále doporučuji už někde v příspěvcích zmíněnou knihu "Tajemství výrobců potravin". Autor: Ing. Vít Syrový, 76 stran, rok 2002, vydal: Ing. Vít Syrový, ISBN: 80-238-8599-5.
Tato kniha vám poví něco víc o účincích jednotlivých látek a najdete zde praktický tahák, který vám pomůže při nákupech.
Vyhláška stanovuje u některých látek jejich nejvyšší povolená množství. Proč? Aby nás výrobci potravin, kteří potřebují aby jejich výrobky byly barevné, čerstvé, kypré, neplesnivé a jánevímcoještě, neotrávili. A to je vše. Tyto látky jsou povolené proto, protože se jimi v množství, ve kterém jsou v dané jedné potravině neotrávíte. PROSÍM POZOR! Tímto neobhajuji tyto látky. Pouze zmiňuji fakta. Z vyhlášky nevyplývá nic o alergiích, zánětech, hyperaktivitách apod. Pro tyto případy doporučuji onu knihu.
Přeju bystrou mysl a šťastnou ruku při nákupu a trpělivost s laskominami od prarodičů :-)
Předchozí