Já patřím k těm, kterým se porod na poslední chvíli zvrtnul a "provázely ho nečekané život ohrožující komplikace" a v tomto smyslu mám z dalšího porodu docela strach. Na lidi kolem svého porodu si naprosto nemůžu stěžovat a taková zkušená a citlivá porodní asistentka, jakou jsem měla já, dokáže hotové zázraky. Rodit doma bych nechtěla ani náhodou, ale myslím, že chápu touhu některých žen, zvlášť pokud jedinou nepříjemnou stránkou jejich porodu byl protivný personál. Na druhou stranu si nedovedu představit pocity ženy, když by se prokázalo, že za trvalé poškození nebo nedejbůh úmrtí jejího dítěte je odpovědný nekvalifikovaný zásah asistentky nebo příliš dlouhá doba, po kterou se miminku (doma a cestou do nemocnice) nemohlo dostat nějakého přístroje, operativního zákroku apod.
Sylviin článek je zajímavý a jako podnět k zamyšlení velmi vítaný. Statistika je dosti ohebný instrument a některé argumenty lékařů mi připdají smysluplné. Místo vznětlivých a emotivních reakcí bych se spíš snažila dát jim na každý jednotlivý odpověď z praxe, tedy z těch zemí, kde porody doma už nějakou dobu fungují a nejsou brány jako výstřednost, z vlastní zkušenosti...
Důležité je taky dobře poslouchat, proč vlastně ženy touží rodit doma, co si nejspíš slibují od všeho "alternativního" a na co si nejvíc stěžují při nemocničních porodech: v 99% je to chování zdravotníků: necitlivost, někdy až hrubost, nedostatek soukromí při aktu, který vždycky soukromý byl (všechny samice všech živočišných druhů se vždycky někam UCHÝLÍ a většina dětí se rodí večer nebo v noci), nemožnost rozhodovat o sobě a svém dítěti ani v případech, kdy tomu zdravotní stav obou nebrání a kdy je v mezích chápání maminky situaci posoudit, degradace zážitku, který je pro každou ženu zázračný, jelikož ho prožívá tak dvakrát-třikrát za život, ale pro většinu lékařů bohužel rutinní a fádní, stejně jako pro kadeřnici dvanáctá vodová toho dne...atakdáleatakdále - a tohle je naprosto v moci zdravotníků zlepšit, nestojí to žádné peníze a nevyžaduje ani tu nejmenší legislativní úpravu.
Předchozí