Prosím, je tvorba testosteronu dána přítomností chromozomu Y? A X způsobuje tvorbu estrogenu, nebo tvorbu ničeho? A kde se pak ten estrogen bere?
Už jsem z toho tak zpitomělá (pár let jsem z oboru), že jsem si teď vytáhla Sládečka (Rozmnožování a vývoj živočichů). Zde v kapitole III.A.4, str. 64 : "U typických gonochoristů..... se v průběhu evoluce vytvořil mechanismus, kterým je pohlaví určováno při oplození vajíčka, tj. syngamně. Tento mechanismus spočívá na segregaci a kombinaci genetických maskulinizačních a feminizačních faktorů." Platí tohle ještě?? Zblbla jsem nebo zaspala pokrok?
Dál kapitola III.A.5.b) Pohlavní hormony obtatlovců, str.90: "U obratlovců vývoj pohlavního FENOTYPU, resp. sekundárních pohlavních znaků, nezávisí na pohlavním genotypu buněk přímo, nýbrž na pohlavních hormonech samičích nebo samčích, které jsou produkovány již embryonální gonádou a ovlivňují diferenciaci somatických tkání adekvátním způsobem."
Čili pokud to dobře chápu pohlaví (genotyp) je dáno geneticky, vývoj fenotypu podléhá (u obratlovců) humorální regulaci. Je to tak?
Představuju si, že embryonální gonáda pracuje jinak produkuje rapidně méně hormonu, než dospělá?
A otázka je: embryem produkované hormony způsobují, že se mužům a ženám jinak utváří mozek?? Jsem celý život přesvědčená, že tohle se nikdy nepotvrdilo. Jestli to tak je, kdo a kdy to objevil?
Když bys mi mohla odpovědět, jak to je, budu ti vděčná, myslela jsem si, že si to pamatuju a nejspíš nepamatuju, nebo je to dnes už jinak.
Předchozí