No, jenže já myslím, že sadista a muž není totéž. Sadista je patologická kategorie. Muži můžou mít víc agresivity díky testosteronu, jo, mám za to, že pro to existují evoluční důvody, ale RODÍ se s tím? Způsobuje jim přítomnost testosteronu během vývoje v děloze vrozenou zvýšenou agresivitu? Je to díky chromozomu Y? Někdy se prokázalo, že novorození chlapečkové jsou agresívnější, než novorozené holčičky? Muselo by to tak být, pokud se s tím muži rodí. Pak by mě ale fakt zajímala ta práce, metody jakýma to vyzkoumali atd..
Mateřský pud ovlivňují hormony v těhotenství, to jistě. Taky ho ovlivňuje, jak se o nás starala naše maminka, jestli nás rodiče chtěli a jestli my sami očekáváme chtěné dítě... v tom mj. vidím tu složitost. Nevěřím, že mateřský pud je ženám vrozený, není ani u primátů, viz tisíckrá omleté Harlowovy pokusy. A už vůbec nepravděpodobný by pak byl otcovský pud, přesto existuje (spíš u ptáků, než u savců, ale i u savců existuje u zvířat žijících ve smečce, že jinak agresívní samci ztratí agresivitu v kontaktu s mládětem z vlastní smečky)...a tak..
Předchozí