Taky leccos nechápu - a už jsem tady zmiňovala v jiné diskuzi, že dobré a nové věci se jaksi nepodporují, zatímco ty staré ano. Jaktože se v těhotenství chodí plosně na tripple test? Včera jsem se dívala na statistiky zahraničních serverů a jeho spolehlivost zjistění, že dítě může být postižené je 18-20%!!! Pokud tedy nechci podstoupit další, invazivní zákroky je mi toto úplně na nic, to už si můžu nechat věštit z kávové sedliny a vyjde to na stejno. Jenže kávová sedlina je zadarmo, tripple test stojí bratru 3500,-. Kdyby se tento test dělal jen tehdy, když o to žena požádá, třeba by bylo dost peněz na hexavakcínu zdarma (my jsme si ji museli koupit, ale příští rok už zdarma bude, ale jen pro děti narozené 2007, poslední dávku tedy taky koupíme) nebo právě na očkování proti rakovině děložního čípku. Opět jsem se dívala na statistiky, toto očkování má zatím velmi dobrou prognózu, ale ukazuje se, že bude asi nutné udělat 1-2přeočkování, vakcína stojí kolem 10.000,- Myslím, že i toto by bylo lacinější, než následná léčba už nemocných žen.
Mimochodem - tento virus přenáší muž a důležitá je u toho jak partnerská věrnost, tak hygiena jeho genitálií, hlavně v oblasti předkožky. V zemích, kde se praktikuje mužská obřízka, je procento rakoviny čípku mnohem menší. Nemám bohužel odkazy na stránky těchto všech výzkumů, ale až je najdu, dodám je sem
:-)
Předchozí