| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Trocha smutku

Milá Janino,
Ráda bych na tvůj příspěvek reagovala.
Když jsem přišla o dítě, tak slova o tom, "třeba by to stejně nebylo zdravé" jí moc nepomáhala. Já je sice chápu z tvého čistě racionálního hlediska, ale citově si člověk v tu chvíli stejně říká - radši bych měla dítě živé, byť třeba nemocné.
Nechci taky srovnávat bolest z toho, když zemře dítě, které už nějakou dobu žilo "na světě", s potratem (ať už zamlklým či jiným). Obojí má svá specifika.Když potratíš, to, co je na tom hrozné, je, že nevíš, zda to byl kluk, nebo holčička, nemůžeš dát dítěti jméno, nemůžeš ho pohřbít a rozloučit se tak s ním. Nikdy sis ho nemohla podržet v náručí. Říkáš si, ajk by asi vypadalo. Když ti umře "živé" dítě, tak každý chápe tvůj smutek. Když potratíš, řada lidí má pocit, že by ses přes všechno měla přenést vcelku rychle a nabízejí rady právě typu "budeš mít další" nebo "asi to tak mělo být". Když ti umře "živé dítě", nikdo normální si nic takového nedovolí. Prožíváš podivný pocit viny, pocit, že "nefunguješ". Nemáš fotky, nikdo kromě tebe si na dítě nevzpomene. Byla jsem svojí nejlepší kamarádce nesmírně vděčná, když si rok po kyretáži vzpomněla a zavolala mi. Obdivovala jsem její empatii, protože potrat nezažila. Asi bych si připadala divná, že to takhle prožívám, kdybych nepotkala řadu žen, které procházely něčím obdobným. Samozřejmě každá z nás to prožívá trochu odlišně - záleží na osobnosti, na tom, čím jiným jsme si v životě prošly a podobně. Tahle zkušenost mne naučila, že je důležité neposuzovat druhé v tom, jak by měly svou bolest a smutek prožívat a takzvaně "zvládat".

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.