Ahoj,
souhlasím s Petrou. Je to o lidech. To ostatní jde až za nimi.
Člověk rozhodne, jestli a kdy máte dostat pilulku či injekci, atd..
Článek je pěkný a zajímavý. Jak něco pro někoho normální, přeneseno do jiné situace, se najednou ukazuje v jiném světle. A detaily s "plechovkou" jsou spíše na dokreslení charakteru postavy a jejího žebříčku hodnot. Brrr! Z takových lidí mi běhá mráz po zádech.
O lidech to bylo i v našem případě.
Před porodem jsme slyšeli : "Nejezděte sem do porodnice, ale tam. Tam jezdí hodně lidí, kvůli prostředí." a "Když vás tady bude rodit ten doktor, je to dobrý, když ale ten druhý, je to zlý" a "Byla jsem tady a porod byl rychlý a OK" aj.. Nakonec jsme si řekli, že tady.
Na předporodním kurzu jsme viděli zahraniční video s variantami alternativního porodu a dostali informaci, že ne vše na videu viděné je v porodnici k dispozici, neboť ji přestavují postupně a teprve jsou po první fázi.
Video se mi líbilo a aspoň jsem si udělal představu do čeho asi půjdu, i když s malými obavami, že toho k dispozici nebude tolik.
Po dlouhých 34 hodinách přišel malý na svět císařským řezem. Díky monitoru se přislo na to, že něco není v pořádku a nejde ven normálně a při c.ř. se ukázalo, že má pupečníkovou šňůru kolem nohou a krku...
Nebýt toho monitoru, nevím jak by to dopadlo.
V průběhu těch 34 hodin jsem neřešil, jaký doktor se vlastně o nás stará. Bylo jich víc (střídaly se směny). Důležité bylo JAK se o nás starají. Všichni doktoři i sestry byli vstřícní a pokud se rozhodovali o změně postupu, vždy nám ochotně vysvětlili o co jde a proč. Nijakou zvláštní péči jsme nevyžadovali, a tak to pro nás bylo příjemné zjištění, že tu všichni mají starost, aby se děťátko dostalo na svět v pořádku a v klidu.
I důvody c.ř. nám vysvětlili a po našem souhlasu šlo už vše rychle a za necelou hodinu jsem držel malého zabaleného v náručí.
Je to o lidech, o možnosti výběru; měli jsme možnost výběru a měli u toho medicínskou techniku ... ... a hlavně ten lidský přístup.
Slyšel jsem i zkušenosti z dřívější doby a z jiných míst, při kterých se člověku "otvírá kudla v kapse" a tak doufám, že to i jinde pochopí a naučí se lidskému přístupu
a všem budoucím maminkám přeji lidský přístup odborníků před, při i po porodu :-)
Petr
Předchozí