Dobrý večer,
je pravda, že jsem se příliš nezabývala odbornými výzkumy na internetu. Celé těhotenství jsme chodili na soukromou kliniku (neměli nic proti přítomnosti manžela u všech vyšetření), kde k běžné praxi patří pravidelné monitorování plodu při každé návštěvě (už si nepamatuji, kolikrát jsme to absolvovali). Vždy byly výsledky v naprostém pořádku. A najednou bylo vše špatně? V den porodu? Náhoda? Dobře, připouštím, všichni děláme chybu. Ale dcera měla zkalenou plodovou vodu. Podle literatury dostupné v běžně v obchodech to může znamenat nedostatek kyslíku plodu. Takže závěr: monitor se spletl a zkalená plodová voda byla z něčeho jiného?
Mojí noční můrou je císařský řez. Výzkumy jasně mluví pro vaginální porod, pokud je to jen trochu možné, ale to Vám jistě nemusím říkat. Chtěla jsem jen říct, že jsem vděčná, že se lékaři snažili zvolit pro mě a pro dítě nejpřijatelnější cestu, přestože to bylo pro ně rizikovější. Možná Vám to přijde divné, že jsou pro mě kleště přijatelnější než císař, ale aspoň jsem mohla být celý porod při vědomí, dceru mi krátce po porodu přiložili k prsu a nakonec to bylo celkem fajn (poté, co jsme zjistili, že je dcera zdravá). A pro děti je porod císařem také nepřirozený. Nemyslím si, že by lékaři v nemocnici udělali jakoukoliv chybu (i můj ošetřující lékař se o jejich práci vyjádřil pochvalně a nemyslím si, že by je kryl).
Chápu, že ne všichni byli s péčí lékařů spokojeni a je mi to líto. Já jsem prostě nepochopitelně byla. Mám se za to stydět?
Je otázkou, zda by ten porod dopadl líp nebo hůř, pokud bych rodila doma nebo třeba ve Vrchlabí. Já to nevím a myslím si, že to nikdo nemůže vědět. Já jen vím, že jsme obě s dcerou zdravé, že mě pustili 3 den po porodu domů v bezva kondici, že jsem do dneška kojila naprosto bez problémů, prvních 1/2 roku bez přikrmování. Dcera je zdravé, spokojené dítě a já nemám na porod jen špatné vzpomínky. Jsme šťastá rodina. Co si můžu přát víc? Mám někde hledat chyby i když si myslím, že tam nejsou? Nevím.
Simona
P.S. V republice, kde se vedou soudy i o tom, že žena byla na lékařské klinice uměle oplodněna spermiemi svého partnera, který údajně nesouhlasil, chápu, že chtějí lékaři na všechno papír.
Předchozí