Cizinko,
(a nejen pro Vás) bych hned na začátku chtěla říct, že chápu touhu žen rodit co nejpřirozeněji a neodsuzuji porody doma. I pro porody doma mám pochopení. Jen pouze nepatřím mezi ty ženy, které k porodu doma mají odvahu.
A k Vaší první větě. Znovu jsem si několikrát přečetla Vaše odpovědi na mé příspěvky a stále mám stejný pocit (stydět se za svůj názor, zkušenost).
Bohužel si už nepamatuji, zda mi porod vyvolávali před nebo po odtoku plodové vody. Vím jen, že vyvolání odchodu polodové vody nastalo ihned po příchodu na porodní sál (po přípravě).
Kleště nejsou opravdu nic příjemného, ale přesto jsem ráda, že to nebyl císař. Nejsem příliš zdatná ve slohových pracích, a tak se omlouvám, že jsem dostatečně vše nevysvětlila. Jsem ráda, že lékaři nepřistoupili ihned při prvních komplikacích k operaci, ale hledali jiné řešení. Když miminku pomohl odtok plodové vody, od císařského řezu upustili. Vždyť ani císařský řez není stoprocentně bezpečný. Dále jsem se zmínila o tom, že dcera byla v poloze "záhlaví", což, jak mi později vysvětlil manžel, znamená, že hlavička v porodních cestách nerotovala, narodila se obličejem nahoru (běžná poloha je obličejem dolů). Já opravdu nevím, zda ve chvíli těchto koplikací by bylo vůbec ještě možné provést císařský řez, zda mohli při prvních komplikacích předvídat i tuto, to jsou otázky pro odborníka. Nevím, zda se dcera v tuto chvíli nedusila a nebylo nutné jednat co nejrychleji, i za cenu kleští. Nebýt polohy záhlavím, mohla jsem možná porodit normálně.
Co se týče směnové organizace, nijak nás nerušilo, že se vystřídaly dvě směny (lékařky zůstaly stejné). Sestřičky si s námi povídaly, jedna dokonce o svých dětech. Na porodním sále byla přátelská atmosféra.
Porod kleštěmi jsem probírala se svým gynekologem. Vysvětlil mi, že při porodu byl použit typ kleští šetrný pro dítě, méně pro matku. Nezmínil se o tom, že by jeho kolegové zbytečně riskovali.
A k poslední věci. Myslím si, že šikovný právník při troše štěstí zpochybní i porodní plán na papíru.
Simona
Předchozí