Sylvie, já si taky nemyslím, že by byl ideálem písemný souhlas se vším včetně sedimentace. Ona je ale potíž v tom, že se hodně dr neptá ani na ten ústní. V těhotenství - hlavně v tom prvním, s původní lékařkou - probíhaly informace následovně - tady se posaďte, dneska máte odběry.
Je fakt, že nevím, co by se dělo, kdybych se neposadila. Já umím číst a informací mám dost, takže jsem vždy já sama věděla, k čemu ty odběry jsou, a nic jsem proti nim neměla. Ale byla jsem tam svědkem i formulace "musíte na amniocentézu". No někdo se v tu chvíli začne dohadovat, ale jinej člověk to vezme holt jako "musím".
Pikantní mi přišlo vyšetření na HIV, které se skutečně smí už velmi dlouho dělat jen po výslovném souhlasu dotyčného a ten souhlas má být v dokumentaci zaznamenán. Mně se nikdo neobtěžoval sdělit, že je součástí standardních vyšetření.
Při posledním těhotenství, jakkoli s péčí lékaře jako takovou jsem byla velmi spokojená a chodím k němu dosud, žádná velká změna. Sestra má svoje instrukce kdy a na jaké odběry pacientky poslat a informace vůbec neřeší, a dr řeší jiné věci...
Předchozí