....... penicilin je skrytý v řadě potravin, aniž bychom si toho byli vědomi – používá se k preventivní antibiotické léčbě dobytka, takže je v mase, mléce, antibiotika se používají v rostlinné výrobě apod.
Je pravda, že se penicilinová antibiotika používají k prevenci u skotu, ale k zaušení, navíc lokálně, takže kráva následně zhruba 2 měsíce nedojí. Mléko od nemocných krav je nepoživatelné, do mlékáren se nedává. U všech antibiotik je ochranná lhůta, po kterou ošetřená zvířata a jejich produkty nesmí být určeny pro lidskou výživu. Po této době se antibiotika vyloučí z organizmu. Nechci tvrdit, že by se nemohlo stát, že se ošetřené zvíře dostane na jatky, ale napsat, že tato antibiotika jsou (běžně) v mase...je přinejmenším matoucí.
Proč kravské mléko, to je zajímavá otázka, ale nemyslím si, že to závisí jen na produkci, ale i na chuti mléka, způsobu chovu a evropských zvyklostech, prasnice by se asi špatně dojily, velbloudů tu moc nežije a kumys je u nás poměrně neobvyklý.
Kolik jsi viděla produkčních chovů, že ti tak vadí?
Předchozí