No v prvé řadě musíme rozlišovat mezi mlékem a mléčnými výrobky. léčným výrobkem je také máslo, sýry (naprosto nepřeberná škála zahrnující i mléko kozí a ovčí) a kysané mléčné výrobky (od syrovátky po jogurty). Pak si také musíme uvědomit, že jejich složení může být velice odlišné. Mnoho výrobků je spíše směsí želatiny, škrobu a vody než skutečného mléka. Mnoho výrobků obsahuje také barviva, příchutě či stopy potencionálních aleregenů (např. ořechy).
Jinak používání mléko a výrobky z něj jsou spolu s obilninami základem tradičního jídelníčku v těchto zeměpisných šířkách - kaše, mléčné polévky, tvaroh, máslo atd.
Možná, že problém nebude ani tak v samotném mléce (v poslední době se naopak kravské mléko považuje za bezpečnější než kozí, stejně tak jako sója a mléko z ní, ještě před pár lety propagované), ale v obecném problému lidstva - zneužívání. Prostě konzumujeme toho moc, v ničem neznáme míru.
Předchozí