No v prvé řadě musíme rozlišovat mezi mlékem a mléčnými výrobky. léčným výrobkem je také máslo, sýry (naprosto nepřeberná škála zahrnující i mléko kozí a ovčí) a kysané mléčné výrobky (od syrovátky po jogurty). Pak si také musíme uvědomit, že jejich složení může být velice odlišné. Mnoho výrobků je spíše směsí želatiny, škrobu a vody než skutečného mléka. Mnoho výrobků obsahuje také barviva, příchutě či stopy potencionálních aleregenů (např. ořechy).
Jinak používání mléko a výrobky z něj jsou spolu s obilninami základem tradičního jídelníčku v těchto zeměpisných šířkách - kaše, mléčné polévky, tvaroh, máslo atd.
Možná, že problém nebude ani tak v samotném mléce (v poslední době se naopak kravské mléko považuje za bezpečnější než kozí, stejně tak jako sója a mléko z ní, ještě před pár lety propagované), ale v obecném problému lidstva - zneužívání. Prostě konzumujeme toho moc, v ničem neznáme míru.
No, já bych teda moc nerozlišovala mezi jednotlivými výrobky z mléka, protože základ zůstane pořád stejný a tím je pro člověka nepřirozené kravské mléko.
Podle mého názoru je chybou myslet si, že když je něco tradiční (jídelníček), tak to musí být i správné a zdravé. To by třeba nikdy nebylo zrušeno otroctví, vždyť to bylo "tradiční". Nebo by otcové mohli beztrestně zabíjet svoje děti, to bylo totiž taky "tradiční". Ale to už jsem někde úplně jinde, i když základ uvažování je stejný.
A na závěr dotaz: Jak jsi přišla na to, že kravské mléko je bezpečnější než soja a sojové výrobky? V čem je bezpečnější a kde jsi tyto informace čerpala. Myslím si, že z podstaty "přirozenosti" to bude spíš opačně, i když soja je taky alergen...
Předchozí