Lizo, predevsim se priznavam, ze o tematu nic nevim a muj komentar prameni spise z materskeho instinktu nez ze sectelosti, ale lekla jsem se toho, co radis.
Muj synek delal a dela nejvetsi pokroky v samostatnost tehdy, kdyz jsem na nej UPRIMNE nemela cas. Rocni dite uz je zrale na kontrolu jen uchem. Treba ve necelych 2. predvedl, ze velmi dobre se orientuje v komode s obleckami a umi se oblect, kdyz jsem musela dopsat jeden projekt: prisel obleceny ze pry jdeme ven. Ale vazne nevim, co by se stalo, jestli v roce vsichni dospeli dusledne a najednou prestali diteti pomahat i ve pripadech, kdyz dite o pomoc prosi. K hrube motorice mozno by pomohlo, ale co by to udelalo s jeho socialni inteligenci?
Mimochodem, moje dite zacalo chodit samostatne v 15 mesici. Bylo to normalni, nevim, proc by rocne dite melo by chodit bez pomoci. Vsimla jsem si take, ze nektera batolata jsou vycviceni svalnatci a nekteri takovi plysaci. Nekteri radi a dlouho lezou a nekteri hned chodi. Ale zeby to se odrazelo na jejich dovednostech? Nevim, asi jsou nejake korelacni souvislosti, ale nerekla bych ze jsou tvrde, spise to ma neco spolecneho s dedicnosti a se strukturou tela jejich rodicu. Nevim samozrejme, co Darina mysli tou melkosti a vlacnosti. Ale bez videni ditete tezko je soudit, ja bych vyhledala odbornika s dobrou reputaci, jestli by mi neco vazne nezdalo.
Předchozí