Lucko,
článek dobrý, pro laika tedy dost odborný, ale super. Napíšu náš příběh a prosím o Váš názor. Předem se omlouvám, asi to bude dlouhé :-)
Naše holčička (nyní 6měs.) začala kolem 2.měs. "létat". Od narození celkem dobře držela hlavičku, přes den jsme ji dávali vždycky několikrát na bříško a dobrý. Až kolem toho 2. měs. místo aby nechala ručky vepředu a opřela se o lokty, tak zapažila a letěla, hlavička v záklonu, zadeček nahoru a vůbec se jí na bříšku nelíbilo. Přesně jsme jí dávali ručky zpět, tlačili zadeček dolů, ale mělo to efekt jen po dobu co jsme ji drželi. Do 3. měs. se to nezlepšilo (naše dětská dr. samo neviděla žádný problém), tak jsem zašla na rehabku. Tam mi řekli, že to není žádná významná patologie, ale že teda máme cvičit (když jinak nedám) - napřed reflex. otáčení 1 (RO1), pak se přidalo reflexní plazení (RP). Asi po týdnu cvičení RP začala na chvilku sama dávat ručky dopředu a chvílema se opírat o pravý loket. O levý se jí ale nechtělo a opírala se spíš o nataženou ručičku až dole o zápěstí. A po cvičení se proto v poloze na bříšku trochu přetáčela doprava (levá ruka nataž., pravá pokrč.). To se mi moc nelíbilo, ale byla jsem šťastná, že už aspoň dává ruce dopředu. ZAčala si na bříšku i hrát a vydržela tam dýl. Ale při cvičení RP nám vůbec nešlo zacentrovat levé ramínko (nevím, jestli to může souviset s očkováním proti TBC - zrovna mokvalo) a to ani na rehabce, pořád bylo vytažené k uchu. Tak jsme RP přestali cvičit a dělali jen RO1. Stav se od té doby prakticky nezměnil, jen možná začala zase víc lítat a už se tak nepřetáčela na bříšku k té pravé straně. O levý loket se opřela vyjímečně. Pak bylo očkování, takže pauza. V 5,5měs. se začala otáčet ze zad na bříško přes pravou stranu, do leva ani náhodou (když jsme jí pomáhali, tak se chtěla zkroutit do záklonu a nohy na opač. str.). Nyní už zase cvičíme RO1´+RP asi 10dní. O lokty se jakš takš opírá, otáčí se pres pravou str.
Na Rehabce mi řekli, že už stačí cvičit 2x denně (ale podle mě bych měla ještě vytrvat, než se aspoň sama otočí doleva) Prosím o Váš názor, do kdy je vlastně nutné cvičit? A6 než dítě chodí, nebo když se jakš takš znormalizuje? Díky moc za odpověĎ
Katka
Předchozí