Milá Dášo, nezlob se, ale mluvíš nesmysly. Teda hlavně ohledně toho zákazu alkoholu.
Dám příklad - jestliže policie objeví dítě pod patnáct led spité pod obraz, tak se z toho vyvozují trestné postihy pro rodiče.
Jestliže totéž dítě bude veřejně kouřit, tak proti tomu nikdo nezasáhne.
Alkohol i cigarety jsou prodejné až nad osmnáct let. Přesto jsem se setkal několikrát s tím, že čtrnáctiletá holčička si cestou do školy klidně zapálí, zatímco by si zřejmě nedala panáka...
Alkohol není větší byznys než kouření, to se šeredně pleteš. U alkoholu totiž zdaleka nefunguje taková úžasná lobby jako u cigaret - v každé obci, i té sebemenší, najdeš téměř kompletní sortiment cigaret v každé samooubsluze či u pultového prodeje. Cílovou skupinou reklam na tabákové výrobky jsou kdo? Mladí - pokud možno pod osmnáct let. Kdo tvrdí opak, buď lže a nebo není informovaný.
Já jsem odnaučený kuřák. Kuřáci mi nevadí, v práci jsem jediný kuřák a moji dva kolegové v kanceláři normálně kouří - nejsem proti. Takže vím, že oblečení mám načichlé úplně stejně, jako bych trávil hodiny v hospodě. Kuřáci jsou v podstatě chudáci - sami si kupují vlastní otrokáře - krabičku cigaret - a znovu a znovu uvažují, jestli budou mít, pro pána krále, o víkendu co kouřit.
Kamarád, kuřák, mi řekl, že v případě, že by neměl cigaretu, by byl schopen pro ni vraždit. Mluvil naprosto vážně. Docela mě to děsí.
Kuřáci nejsou omezovaní ani diskriminovaní. Rozhodně ne v naší společnosti. Ovšem - jestliže proti kouření nedělá nic stát, obávám se, že se s tím moc dělat nedá. Byly doby, kdy se tabák a tabákové výrobky dali koupit jenom v trafikách. Teď jsou naprosto všude. Na benzinkách, v potravinách, v drogériích, v restauracích (dokonce za stejnou cenu, aby si svou cigaretku nikdo neodpíral kvůli ceně), v hospodách, už jsem viděl automaty na cigarety i na odpočivadlech a parkovištích. Přestat kouřit je největši problém - právě díky dostupnosti této drogy.
Předchozí