Rózo, Cairo, Winky,
ano, každá jsme jiná, pro každou z nás je důležité něco jiného.
Pro třeba mě není důležitá sterilita v místě, kde rodím. Je pro mě důležitý pocit bezpečí (můj i že o mé dítě bude dobře postaráno), abych kolem sebe měla lidi, kterým absolutně věřím. Což obecně o doktorech říci po zlých zkušenostech z mnoha operací nemohu. Já lékařům slepě věřit nedokážu, potřebuji, aby to se mnou probrali a na férovku. Ne zastrašovat (když tohle neuděláme, miminko umře), ale říct je to tak a tak, může to pomoci a nemusí...
Berte to, prosím, tak, že každá máme právo rodit tak, abychom se s porodem cítily spokojené. Některá z nás je spokojená v nemocnici, obklopená přístroji, s vědomím, že novorozenecká JIP je za rohem, jinou z nás tohle děsí a stresuje tak, že se jí porod prostě hrůzou zastaví...
Každá také vnímáme jinak, co znamená "POSTARAT SE DOBŘE O MÉ DÍTĚ". Pro některou je to jistota, že dítě projde rukama lékařů a ti rozhodnou, pro některou to znamená, že naopak její dítě nebude těsně po porodu rušeno víc, než je nezbytně nutné...
Proto je důležité moci si vybrat - porodnici, porodní dům nebo třebas rodit doma.
A žádná z nás nemá právo ostatní odsuzovat pro způsob porodu, který si zvolila. Porod a způsob porodu je velmi osobní volba a nelze rodit podle jednoho mustru...
Buďme k sobě tedy shovívavé, prosím.
Bumbi
Předchozí