také jsme začali kolem těch dvou let (v té době se mi dostala kniha do rukou,ale snad probíhají i semináře a v jednom z posledních pořadů Rodina škola a já na čt2 tam bylo také podle jejího duchu razeno, a také se téma točilo kolem emocí http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1128654162-rodina-skola/29368.html )
dokud děti nemluví a tak jistě je to těžší,já myslímže každý zákaz by mělmí nějaký smyluplný důvod.pak je snadno obhajitelný a není na škodu když důsledek jednání dítě opravdu pocítí. třeba když barča rozlívala pití protože třeba nedržela sklenku v obou rukou pak to také se mnou utírala...a tak.
já myslím že důležité je začít s tím,že dítěti naslucháme a bereme jeho pocity vážně. třeba když se uhodila řekla jsem že se uhodila- popsala to, a když se uklidnila ukázala kde a proč.neříkala jí "to je dobrý",protože jí to bolí a to asi není dobrý. ani že chytala zajíce,protože žádného zajíce nechytala,aby si nemyslela, že s ní hraju nějaké hry. pamatuji si jak mi tohle chytání zajíců dlouho jako dítěti vrtalo hlavou,a pak když jsem to viděla a pužívala u mlaších dětí brala to jako něco čím se mají ošálit - nebrat je vážně.
také si můžete dát pozor na hodnocení,to mi dělá velké potíže ani ne to negativní, ale pozitivní -neříkat ty jsi šikovná,ale moc se mi líbí co jsi nakreslila....děti si o sobě dělají obrázek takový jak o nich mluvíme když jsem přemýšlela nad tím co je špatného na tom říkat dcerce jak je šikovná atd, vzpoměla jsem si na případ Dajdou a její nekritický pocit o tom,jak dobře zpívá. a také si vzpomínám na slova "ty jsi buřtík" i když to třeba taťka nikdy nemyslel nijak špatně ,ale vím že jsem se jako dítě a hlavně dospívající holka za buřtíka stále považovala a když dnes vidím fotky byla jsem zcela normální holka. bohužel jsem si prošla šíleným dietářským stádiem a udržováním váhy až vlastně do období prvního těhotenství...
také musím napsat že kolikrát ale největší težkosti mám v respektující komunikaci s maželem.tam ujíždím,a on zrovna tak ,ale snažíme se. zaveďte respektující komunikaci mezi sebou a dítě to odkouká a také sami dost natrénujete dopředu. asi by toho bylo víc ale to je tak co mne zatím napadá dobrou
Předchozí