Vazeni,
chapu, ze vetsina z Vas "nove poznatky" o nezadoucich efektech UZ vnima jako spatne zpravy. Nejsem ani lekar, ani biolog, jsem jaderny fyzik. Fyzika muze pouzivat, vzhledem k jednoduchosti vetsiny popisovanych systemu, relativne exaktni metody. Statistika je zalezitost obecne velmi osidna, je treba odstinit jine vlivy a cim slozitejsi je sledovany system, tim je to tezsi. UZ vysetreni se napr. v CR plosne zavedlo v druhe polovine 80. let (koncem 70. let se metoda v CR prakticky nepouzivala). Pokud je vliv UZ skutecne relevantni, mel by byt badatelny narust poskozeni mozku v obdobi pocatku plosne aplikace metody v dane zemi. Pokud by byl narust poskozeni zjisten (za zde popsanych podminek) na vice mnozinach (ve vice zemich, oblastech...), lze o diskutovanych zaverech uvazovat jako o verohodnych. Takze damy, budte v klidu. V soucasnosti je moderni "navrat ke korenum" , rozumej k zivotu s minimem lekarskych zasahu v co nejekologictejsich podminkach. To je O.K. Jenze, priznejme si, malokdo z nas na to ma. Stanoviska jsou jiste ruzna, ale kazdy chce zit dlouho a porodit casto obtizne pocate dite. Zdravotni kvalita populace klesa a bohuzel jistou vinu na tom ma i skutecnost, ze vetsina deti se dozije dospelosti. Tak to "matka priroda" nechce, tak to chceme my. Skutecne reseni narustajicich problemu bohuzel neni zminena ekologicka cesta ke korenum, ale, bohuzel umele, upravy bilogickych pricin nezadouciho stavu. I ja jsem prosla "ekologickym obdobim", ale casem jsem ziskala nemalou skepsi. Je to hezke, ale na velke mnozine nedostatecne funkcni. Nebojte se statisticky vyznemneho poskozeni UZ a teste se s detmi!
Předchozí