Som rada, že som našla túto diskusiu. Můj manžel je epileptik, tak Vám priblížim, ako záchvat vyzerá. Záchvaty máva tak raz za tri-štyri roky, berie Orfiril a Topamax. Podotýkam, že záchvat mal iba vtedy, ak nebral lieky. Záchvaty mu prebiehajú tak, že pár hodín pred samotným záchvatom máva zahľadenia "do blba", o ktorých samozrejme nevie, tieto zahľadenia sa stupňujú a máva ich častejšie a častejšie. Vtedy viem, že sa blíži záchvat. Záchvat prebieha asi minútu, možno minútu a pol. Telo je v obrovskom kŕči, od nôh, ruky, celé telo, veľmi sa čudujem radám typu "treba dávať pozor, aby nezapadol jazyk" - preboha, veď do úst by ste sa nedostali ani za pomocou hydrauliky! Aj ústa má človek v obrovskom kŕči, a ak by ste sa snažili dostať sa do úst, akurát by Vám epileptik silou sánky odhryzol prst. Pýtala som sa na to viacerých neurológov, všetci stritkne zakázali pchať niečo do úst, sliny vytekajú voľne aj cez škrípajúce zuby. Jazyk nezapadne, nakoľko aj hrdlo je v silnom kŕči, takže v tele na žiadne iné "veci" nie je miesto. Jediné, čo môžete urobiť, je obrátiť epileptika nabok, aby mu voľne odtekali sliny, podložiť mu pod hlavu vankúš, a vyčkať, pokým záchvat skončí. Ak ste záchvat ešte nezažili, tak sa nebojte ničoho - epileptik dosť chrčí - a to veľmi silno, väčšinou tak, že Vás to prekvapí. Veľkú pozornosť treba venovať po skončení záchvatu, epileptik upadne do hlbokého tranzu, v ktorom je niekoľko sekúnd, nastane silný spánok (nebudiť!!!) a po pár sekundách sa začne preberať. Epileptik je po záchvate strašne dezorientovaný, tak mu venujte veľkú pozornosť, väčšinou po takej hodinke je už úplne OK. Toto je aspoň moja skúsenosť s manželovou epilepsiou. Po každom záchvate absolvuje CT, či nemá zranenie hlavy - posledný záchvat bol s úrazom hlavy, ale všetko dopadlo OK. DOkonca som zavolala aj sanitku a záchranári na mňa pozerali ako na blbú, prečo volám pohotovosť epileptikovi :-( Epileptici majú úplne zdravý plnohodnotný život, ale samozrejme, musia byť zodpovední voči svojej chorobe, mať harmonogram s presným režimom spánku, obmedziť čo najviac stresy, a nevynechať ani jeden liek. S pozdravom Marcela K., Slovensko
Předchozí