... protože když čtu, že se anesteziolog trefil až na potřetí, tak to moc profesionálně nezní... :-(!
Obecně bych se spíš bála celkové anestezie - má to větší rizika a fakt, že u porodu "nebudu" - zaspím ho, mi připadá hrozný!
Ale k tomu "obávanému" epidurálu:
Můj první porod byl neplánovaný císařšký řez (psala jsem tu o tom před cca. 3 lety) poté co odtekla plodová voda a porod pak velmi dlouho nepostupoval a hrozila infekce. Byla jsem v šoku a měla strach, ale proběhlo to pak naprosto OK. Anesteziolog (pan dr. Kolařík) se samozřejmě trefil na poprvé, působil klidně, profesionálně a přitom příjemně; ten "tupý tlak" při vyprošťování miminka nebyl nijak hrozný a žádné následky typu bolestí hlavy apod. jsem neměla. Následující dny v porodnici byly už celkem pohoda a já docela brzo zase "fit".
Můj druhý porod (loni v dubnu) proběhl též na Bulovce, tentokrát přirozenou cestou, ale nakonec taky s epidurálem. Musím říct že mi ten epidurál velmi pomohl se uvolnit (dokonce jsem chvíli spala a po probdělé moci nabrala síly) a napomohl tomu. že jsem se tentokrát normálně otevírala (i když to bylo i tentokrát zdlouhavějsí) a původní obava, že vše zase skončí SC, se nepotvrdila. A i tentokrát - anestezioložka (jméno si teď nevybavuji, ale také velmi příjemná a schopná) se trefila na poprvé, žádné problémy s tím nebyly!
Takže si myslím že se nedá říct, "epidurál (při SC) ano nebo ne", ale spíš je důležité svěřit se někam, kde to umějí!
Předchozí