Zdravim vsechny mamky,
muj porod syna (06/2006, prvni dite) koncem panevnim byl uzasnej. Byl zadeckem dolu uz od 30 tt a nepomohlo nic (kocici hrbety, leh na lopatkach panvi vzhuru - dneska se tomu smeju, co jsem vyvadela, i kdyz vim, ze nekomu to pomohlo). Dokonce jsem v 37 tt, na doporuceni sveho gynekologa, sla zkusit obrat miminka zevnimi hmaty do porodnice, presto, ze jsem se toho bala, ale tam me ujistili, ze je to dnes bezny zakrok - vse se hlida na ultrazvuku, maminka si polezi pak jeste do druheho dne v porodnici, kdy se zase vse zkontroluje ultrazvukem... Bylo to hodne neprijemny a navic se to nepovedlo :( Mela jsem maly bricho a malo plodove vody, proste nemel bobek malej misto, aby se otocil. Pozvali me za tyden do poradny na kontrolu, kde meli rozhodnout zda zkusim normalni porod nebo bude cisar (podle vahy miminka). Ovsem tam uz jsem nedosla :))
Nakonec si skritecek sam vybral, jak a kdy se narodi :) V 38+4, v den, kdy jsem mela jit do poradny, brzy rano me probudily stahy. Ani jsem si nevsimla, ze mi odtekla i plodova voda, protoze to bylo pri kontrakci a bylo ji fakt malinko, takze jsem asi jeste hodinu rozdychavala bolesti doma (jak nam radili na predporodnim kurzu). Ale kdyz uz se mi chtelo i tlacit a mela jsem pocit, ze mam stahy snad po minute, hned jsme jeli (mame porodnici 5 minut cesty :). Tam jsem sla hned rodit, nebyl cas ani na klystyr, na nic. Par minut jsme museli pockat, nez vzbudi doktorku - porodnika (bylo 5 h rano) a rodilo se. Nastrihli me samozrejme (ale jen 3 stehy), tlacila jsem asi 20 minut a nas drobecek (3050 g, 48 cm) byl na svete! :) Vsechno probehlo hladce a v klidu, akorat malej mel nateklyho tm. fialovyho tvrdyho pytlika a trosku fialovou prdelku, jak si razil cestu, ale nez jsme sli z porodnice, bylo vsechno v poradku :)
Mela jsem velky stesti na takovej super porod! Byl vlastne nakonec prekotnej, protoze od prvniho stahu k narozeni trval necely 3 hodiny. Zpetne mi rikali, ze jsme meli fakt velky stesti, ze malej nebyl pridusenej, ze jsem nebyla potrhana atd atd. Ze u prvorodicek davaji prednost cisari, kdyz je plod KP, ze jsou velky rizika... Ale vsechno dobre dopadlo! Podekovani patri porodnici na Obilnaku v Brne, vsichni byli bezvadni, jak pri porodu, tak potom i na sestinedeli.
d.
Předchozí