Machovko, ano - a nedávno jsem taky narazila na velmi pěknou studii z USA, na několika tisících osobách - že hladiny homocysteinu (pěkný sajrajt, to mi věř) jsou nejvyšší u vegetariánů... Zejména vlivem absolutně nedostečného příjmu nezbytných látek, napomáhajících jeho zpracování (B2, B6, folát a B12). I vědci se divili, ale vegetariáni dopadli překvapivě nejhůř...
Mmch. soja nemá plnohodnotnou bílkovinu, to je totiž odborný termín. A znamená to, že musí obsahovat veškeré aminokyseliny - a to soja nemá, byť o ni v přeneseném smyslu toto tvrdit můžeš - jako že je kvalitní zdroj. Kvalita bílkovin se uvídá jako poměr k vaječnému bílku, jehož hodnota je 100%. Ale už si to moc do detailu nepamatuju, musela bych hledat podrobnosti, státnicovala jsem z toho už před celkem dost lety :-))).
Předchozí