Dobrý večer,
Fakta, která zasíláte se bohužel rozcházejí s rešeržemi, které provádíme namátkou ve velkochovech. Situace je mimo kontrolu, ať se jedná o kterýkoliv druh chovu hospodářských zvířat. Většina lidí si kupuje kusy těl usmrcených zvířat v supermarketech, včetně kuřecí tkáně. Pokud se podíváte pozorně, každé druhé či třetí kuře, ať už "celé" nebo odřezek, má viditelné flíčky červené/fialové barvy. Toto jsou stopy po čpavkových popáleninách, které jsou pro drůbež velmi bolestivé. Pokud mluvíte o EU standardech chovu zde jsou odkazy:
Zpráva Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA): Česká republika patří mezi země s největším výskytem salmonely u nosnic v Evropě
http://lidovky.zpravy.cz/drubez-napada-salmonela-0sa-/ln_eu.asp?c=A060616_083008_ln_eu_bat
Stáhněte si dokument britské televize "Tajemství supermarketů" http://veg-tv.info/Supermarket_Secrets
Vpichování bilkovinných hydrolyzátů z mrtvých těl krav a prasat do kuřecího masa
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/panorama/3035139.stm
Dle Nezávislého tržního informačního systému České republiky bylo v roce 2001 do Čech celkem dovezeno 15 375 t drůbežího masa. V roce 2001 byla hlavním dodavatelem drůbežího masa Brazílie (32 % - 4 978 t), Slovensko (24 % - 3 809 t) a Francie (21 % - 3 367 t). Kuřecí maso se na uskutečněném dovozu v roce 2001 podílelo 60 % (9 452 t za 72,98 Kč/kg). Dovoz kuřecího masa se zvýšil proti roku 2000 o 1 045 t, tj. o 12 %.
Co se týče ekologických chovů, ty jsou samozřejmě pro zvířata lepší, avšak vždy narazíme na otázky zdraví a etiky.
Rene Schwarz
Předchozí