tohle je myslím dostatečně známé...nebo ne?...v těhotenství výživové nároky stoupají, přece jen....
Jste vegetariánka a rozhodně s tím v těhotenství nemíníte přestat? Dejte si na to velký pozor. Pokud byste o svém těhotenství první měsíce nevěděla a jídelníček nezměnila, mohla byste tím poškodit vývoj dítěte stejným způsobem, jako byste popíjela alkohol a vykouřila krabičku cigaret denně.
Pro správný růst mozku je důležitý ve vašem jídelníčku především dostatek vitamínů skupiny B, které jsou třeba při tvorbě přenašečů nervových vzruchů, a nenasycených mastných kyselin omega 3, které podporují rozvoj paměti.
Vegetariánky a hlavně veganky, na jejichž stole maso, mléko a vejce chybí, však svoje tělo ochuzují právě o mastné kyseliny a bílkoviny, čímž zvyšují riziko poškození mozku dítěte.
Děti vegetariánek a veganek podle odborníků pomaleji rostou a opožďují se ve vývoji. Jsou také náchylnější k některým onemocněním, především křivici, která vzniká právě z nedostatku vitamínu D, jenž se rozpouští v tucích a chudokrevnosti způsobené nedostatkem železa a vitamínu B12.
Pokud jste vegetariánka a maso se nepřinutíte pozřít, dopřejte si alespoň litr mléka denně, dostatek mléčných výrobků, které obsahují bílkoviny a vápník, a luštěnin, které jsou rovněž zdrojem bílkovin.
Bez živočišných bílkovin byste se ale v těhotenství těžko obešla, obsahují totiž aminokyseliny, které si lidské tělo samo nevytvoří. Luštěniny jsou také významným zdrojem železa, které vegankám a vegetariánkám často chybí. Na rozdíl od nenasycených mastných kyselin omega 3 jej však lze nalézt i v ovoci a zelenině.
Obsah svého jídelníčku v době těhotenství skutečně dobře promyslete. Alternativní stravování může podstatně ovlivnit zdraví plodu. Jestliže se svých zvyklostí a životního stylu nechcete vzdát, požádejte alespoň o pomoc odborníka na výživu, jenž vám sestaví takový jídelníček, který pro vás i vaše dítě bude znamenat to nejmenší riziko.
Předchozí