K Radčinu článku bych chtěl dodat ještě něco právnického. Ač nejsem právník, prostě jsem se právníka zeptal. Před několika dny jsem opět vyslechl příběh rodičky, jejíž porodní plán smetla lékařka v porodnici ze stolu s tím, že když nechce akceptovat jejich metody, může jít rodit jinam (stalo se ve Šternberku).
Já si však myslím, že jednak každý má právo ve zdravotnickém zařízení s určitými výkony nesouhlasit, a kromě toho jsou zde tyto zařízení pro své klienty a ne naopak. Už nějakou dobu platí zákon o informovaném souhlasu pacienta, což se v praxi některých porodnic odrazilo velmi důsledně, jinde jsou ale asi lidé, kteří se zatím nechytají. Pomozte jim tedy :o)
Jedná se o čl. 9 Úmluvy o lidských právech a biomedicíně: účelem je postihnout případy, kdy osoby, schopné pochopit situaci, již dříve vyslovily své platné stanovisko (tj. schválení nebo zamítnutí) se zřetelem k předvídatelným situacím, za kterých by nemohly vyjádřit svůj názor na takový zákrok. Tento článek se proto nezabývá jen naléhavými situacemi, uvedenými v čl. 8, ale také situacemi, kdy jednotlivci předvídali, že by se mohli dostat do stavu, ve kterém nebudou schopni dát svůj platný souhlas.
Celý článek o této instituci zvané advance directives je zde: http://www.aktivni_materstvi.bloguje.cz/509319-drive-vyslovene-prani-a-porodni-plan.php
Co chci zvláště zdůraznit: pokud chcete aby byl váš porodní plán akceptován, je nutné jej uplatnit s předstihem a u primáře dotyčného zařízení. Jinak jsou výsledky nejisté, protože spousta zdravotníků nemá v této oblasti příliš jasno, a řídí se spíš svými pocity než zákonem nebo potřebami a přáními klienta.
Předchozí