Mě přijde, že si tady každý víc řeší vlastní psyché a vlastní názory na život, než aby se zabýval skutečnou situací zakladatelky - výjimky jsou - např. Kristiánka.
Já bych řekla tohle - která z vás, co tady doporučujete zakladatelce druhé dítě si troufáte a DOBROVOLNĚ budete žít z takového rozpočtu, jaký bude mít ona???? No - nehlašte se všechny...
Nechci být za šťouru, ale myslím, že kdo chodí na rodinku není zrovna kompetentní radit v takovém případě, protože to si tady všechny přiznejme, kdo má na slušný počítač a internet není "socka". Zatím jí ani není asi zakladatelka, ale podobnými radami "dobře míněnými" by se do ní mohla dostat, pokud pouze pořídí další dítě, ale nezvýší příjmy.
POZOR!!! já pořád nemluvím o tom hypotetickém "všechno se nějak zvládne", ale o zcela konkrétní situací, jasně vylíčenou zakladatelkou.
Jinak, samozřejmě že Monty většina matek kamenuje. Já osobně se divím, že na server, kde je tolik "skalních" matek, ona jejího založení chodí. Tohle není myšleno proti nikomu, ale ruku na srdce - kdo tady na rodině kdy uspěl v diskusích s názory, které by "zaváněly tím, že alfou a omegou života, mě matky, nejsou jen děti"?????? Ty plnohodnotné obětavé matky, se okamžitě do těch "nehodných" pustí a propírají je až hrůza.
Já si taky myslím, že model jediná a hlavní funkce ženy je matka-ochránkyně rodinného krbu, je dávno překonaný. Tohle je specifikum českých žen, "obětovat se pro rodinu". Zejména generace padesátnic a výš to tak má nastaveno až do sebezničení, ale pokračuje se v tom pořád dál. Česká žena je prostě a zkrátka správnou ženou jen tehdy, když lítá kolem dětí, plotny a manžela. A když už si nechce najít prostor pro sebe, tak běda, kdy by jí někdo tuhle "glorifikaci mateřství" byť jen názorově ohrožoval.
A já Monty fandím v tom, že více dětí rovná se téměř potlačit sebe a své zájmy - to je prostě realita. A není to jen finanční uspokojování. Ruku na srdce - kolik českých chlapů je natolik super, aby pracovalo v domácnosti, stejně jako musí žena chodit do práce aby jim pomáhala spoluuživit rodinu.
Nějak mi z toho vychází, že ženě pak moc prostoru na aktivity nezbývá. Přilítne z práce, další směna v domácnosti, do toho něco chtějí děti a je moooc ráda, když si odběhne na aerobic.
Postřeh pro Fisperandu: četla jsem tvůj další příspěvek. Pokud o dítěti uvažuješ rozumově, není to nepřekonatelné puzení stylu "příroda volá", jak jsem pochopila z tvého dalšího příspěvku, pak fakt nechápu, netuším, co řešíš.
Další dítě jen kvůli společenskému modelu, nebo prostě že by dítě "mělo mít sourozence". A kvůli tomu se dostat do chudoby?? Myslíš, že tyhle důvody tě budou dostatečně posilovat, až se budeš tak uskromňovat. Nezlob se, ale samozřejmě že budeš mít další dítě ráda, ale asi taky budeš hodně frustrovaná nedostatkem. Nemáš ty správné důvody a JÁ TĚ VŮBEC ZA TO NEODSUZUJU I KDYBYS TADY MÍSTOPŘÍSEŽNĚ PROHLÁSILA, že jsi ten hnusý sobec, co se prostě nechce obětovat až do krajnosti.
Předchozí