Myslím, že je moc fajn, když každá žena dělá, co a) se jí líbí, b) co potřebuje. Věděla jsem od roku 1999, že budu muset pracovat (pracuji doma), i když budeme mít dítě, a tomu jsem se snažila přizpůsobit vše. Proto jsem začla pracovat doma, proto jsem se naučila 100% si organizovat práci. A je pravda, že práce doma a mateřství jdou skloubit, ale: nemáme babičky (ze strany manžela jsou rodiče po smrti, moji pracují 100 km daleko), zato máme skvělou chůvu. Bývá s malou 2-3 odpoledne v týdnu, tj. celkem asi 12 hodin týdně. Jenže - můj muž učí na VŠ, a to od září do června jen asi 3 dopoledne v týdnu, což znamená, že skoro půlku času může s malou trávit on. Malá má tedy "ideální" stav - mamku má denně nejmíň půl dne, pak ji převezme táta nebo chůva, kterou máme odmalička, a tudíž je to pro ni babička. Hospodyni máme také - protože prostě za tu dobu, co u nás 1x týdně celý den uklízí, si i při 4 hodinách práce vydělám víc, než jí zaplatím... kdybych měla stíhat mateřství+úklid+práci, nešlo by to. Prostě nešlo. Samozřejmě že mívám výčitky, že s malou nejsem dostatečně - ale pak si vzpomenu na celotýdenní jesle nebo vůbec jesle a školky, kam byla moje generace umisťována nejpozději v roce, a trochu se uklidním. Není to ideální, ale co je vlastně ideální? Mamka, která je 100% na mateřské, stejně musí pak NAJEDNOU odložit dítko do školky, což v něm vyvolává stres. Pracující mamka a táta na mateřské - taky možnost, ale jak se mamka vyrovná s rolí "druhé" v duši dítka?
Než jsme na tento model přistoupili (tedy ten, co o nás píšu výš), radila jsem se s psycholožkou. Ta mi v naší situaci naopak práci doporučila s tím, že pokud se o malou starají max. 3 blízcí lidé (mamka, taťka, chůva), bude to pro ni přínosné, protože prý děti poznají více výchovných stylů a jsou pak přizpůsobivější (nekamenujte mě, cituji psycholožku :-)).
Faktem je, že se práce nemůžu vzdát z několika důvodů: a) finanční (splátky bytu, auta atd.), b) kontinuálních (firmu jsem budovala 8 let a daří se, kdybych odešla z trhu, nebudu ani znovu začínat, protože mezitím by trh obsadili lidé, kteří už vědí, že tam díra byla :-)), c) jednoduše a prostě mě to baví.
A mám obrovskou výhodu, že si to můžu dovolit - pracovat doma. Sice o něm píšu až teď, ale místo má první: kdyby můj muž nedělal práci, kterou dělá, a NEBYL OCHOTNÝ se malé denně věnovat, prostě by to nešlo.
A k věku dítěte - je to přesně tak. Do roka je to brnkačka, nejhůř zvládnutelné je, když dítě začne lozit a poznávat :-).
Předchozí