Dito - dovolte mi, abych sve srovnani rozvedla. Souhlasim, ze muze byt stastnejsi dite v rozvojove zemi nez v zemi uz rozvite. Protoze mi slo o jine veci, dostatecne jsem to nevysvetlila, tak to ucinim tady.
Kdyz rikam hezci a bohatsi svet, tak nemam na mysli, ze deti zemi tretiho sveta ziji v permanentnim smutku. Vim, ze dokazi z par vetvicek a kaminku vytvorit svet bohaty na sve zazitky a v tom rozhodne mate pravdu. Ja ale vidim hezci a bohatsi svet tam, kde se deji neboji zivot svych rodicu at uz kvuli valecnemu konfliktu nebo nakazlivym nemocem. Kde chodi do skoly a hraji si s kamarady misto prace na poli, v tovarnach nebo treba na skladkach. Kde deti maji prilezitost zvoli si, cim chteji byt a venuji se predevsim sobe a svemu svetu, nez kde na jejich detskych ramenou lezi tiha zodpovednosti za mladsi bratry a sestry. Kde detem nehrozi, ze jen proto, ze jsou holcicky, tak je rodice odlozi nebo prodaji.... V tomto smeru si myslim, ze svet deti v rozvitych zemi je hezci a bohatsi.
Nerikam, ze deti v rozvitych zemich jsou stastnejsi. Jen ze ten svet okolo je pro ne lepsi a nabizi jim vice.
Rozumite, co jsem tim chtela rict?
Kimmy
Předchozí