Já jsem se pro látkové plenky (nebo spíše plenkové kalhotky) rozhodla už v těhotenství (s dvojčaty), ale pořídila jsem si je až po šestinedělí - pro jistotu. Dnes mají dvojčata 5 měsíců a zatím si nemůžu stěžovat. Za celkovou výbavu jsme pro oba dali 10 tisíc a peru každý den - tzn. cca 12 plen + vkládací vložky + separační plenky. Dát do pračky, pověsit a zase sebrat plenky mi trvá opravdu asi 15 minut, takže taková hrůza to zase není. Peru na 60 stupňů a v běžném prášku pro miminka, když jsou jenom počurané, tak s klidem přidám i ostatní jejich prádlo a plenky. Přebalovaní je jednoduché, protože jsou to kalhotky, takže je to jako s jednorázovkou, jenom jsou větší a miminko v nich má velký zadeček :). No a ty mají jako ze žurnálu :), čisťunké, hlaďunké a růžovoučké - zatím jsme neměli žádný problém s opruzeninama ani ničím podobným. Určitě se víc vyplatí používat je od narození, než začínat třeba v půl roce, ale i tak když se začne později a cenově se srovnají obě varianty, tak máte alespoň dobrý pocit z toho, že nevytváříte tuny odpadu.
Prostě je to zdravější, levnější, ekologičtěší a malilinko namáhavější :), ale co byste pro své děti neudělali..
Lenka a Kačenka a Davídek
Předchozí