Já to zas vidím přesně naopak. Dřív byli lidé - hlavně na vesnici - víc spjatí s přírodou. Na dvorku běhaly slepice, v králíkárně funěli králíci, v chlívku pochrochávalo prase. Když přišel čas zabíjačky, objednal se řezník, prase se zabilo a celá rodina zamatlaná od krve až zaušima zpracovávala syrové maso, vymývaly se prasečí střeva od hoven a cpal se do nich prejt. Nebo králík se popadnul za uši a buch, párkrát se zamrskal a bylo. A jen takové stahování králíka - to je humáč! Bylo to násilí a utrpení zvířat? Jistěže ano. Z našeho pohledu byl každý takový vesničan brutální vrahoun. Ale lidem to přišlo normální, prtože příroda prostě JE TAKOVÁ, že násilí a utrpení je její přirozenou součástí. Až v dnešní době a především v technicky vyspělé západní společnosti došlo k odcizení člověka od přírody. A najednou lidem to, co dělali jejich předkové tisíce let připadá jako hrozné provinění, protože to přirozené přírodní násilí bylo z našeho nepřirozeného prostředí vytěsněno a protože ho v každodenním životě nevidíme, stali jsme se přecitlivělými. A navíc díky pohodlnosti našeho života prostě máme čas na blbosti, které by našim předkům ani na mysl nepřišly. A ještě vidím minimálně dva další důvody: Prvním je fakt, že v dnešní technické civilizaci je opravdu těžké být úspěšný a najít smysl všedního života - člověk je jako jedna anonymní včelička ve velikém úlu po které ani pes neštěkne. A vegetariánství nabízí ten účasný pocit osobní vyjímečnosti, pocitu, že jsem lepší než ti ostatní. Obvykle poté, co člověk nenajde uspokojení v negativní výstřednosti (chlastačky, promiskuita, drogy), je tato vystřídána jakousi pozitivní výstředností (vegetariánství, "duchovní keriéra"). A pak je to (v poslední řadě) informační věk, který umožnil, že vyspělé duchovní směry z indie nahradily degenerované křesťanství a způsobily de-facto kulturní odklon od křesťanství v celém západním světě směrem k hinduismu, pro který je vegetariánství základním kulturním prvkem. Osobně jsem toho názoru, že ten poslední důvod bude ku prospěchu celého světa.
Předchozí