Ja nerikam, ze pece o dite neni narocna, ale rikam, ze ty naroky jsou na jine urovni. Hlidani deti na piskovisti nebo prochazka s kocarkem, staveni kostek a podobne - opravdu nechci urazet nebo shazovat maminky, ale nemuzu to srovnat napriklad s programovanim, vedenim jednani se zakazniky, rizenim tramvaje 8 hodin (vim, ze i maminky obcas sedi za volantem), vypracovanim projektu... je to proste o necem jinem. Mamimky maji vetsinou volbu, zda podniknou nejakou narocnejsi cinnost v den, kdy nejsou zrovna v nejlepsi kondici - pracujici tu volbu casto nemaji.
Abych se vyjadrila jasne - mam obrovsky respekt ke vsem maminkam, ktere jsou na materske. Nikdy bych se neodvazila tvrdit, ze jejich prace neni zasluzna. Uplne stejne bych mela problemy, kdyby moje chuva chodila k mym detem nevyspana a zrejme bych ji dlouho nezamestnavala. Naprosto souhlasim, ze otec by se mel delit o nocni vstavani alespon na zacatku, kdy je nejcastejsi.
Moje komentare jsou ciste k teorii, ze by deti mely spat s rodici v jedne posteli do peti let. Stejne jako teorie zminena v puvodnim clanku je to jen teorie a neda se aplikovat na vsechny rodiny a na vsechny deti. Hrozne mi vadi to naznacovani, ze kdyz deti spi oddelene, ze se jim deje nejaka krivda nebo dokonce, ze jim to skodi. Taky mi vadi ty vyrazy o ""zapadnim svete"" a kulture a novinkach, ktere do pece o deti zavadeji. To neustale srovnavani s asijskymi kulturami. Ja asijske kultury duverne znam a taky duverne znam celkovou situaci asijskych rodin a jsem presvedcena, ze kdyby mohly, tak by rady adoptovaly ty zapadni... pro ne casto neni spani v jedne posteli kulturni volbou, ale nutnosti, protoze proste jinou postel nemaji. Jsou to veci nesrovnatelne a casto vytrzene z kontextu a mne to fakt dost vadi.
Kimmy
Předchozí