Já bych se tedy nenutila do toho vařit maso. Taky to nedokážu / neumím, a to neberu vegetariáství nijak dogmaticky! Ale proč bych se měla přemáhat, když je mi odporné manipulovat se syrovým masem a ani to neumím?
(Mému muži je to odporné taky, a to není vegetarián. Jinak by klidně mohl něco pro sebe a děti ukuchtit, ale zatím to nehrozí...)
U malého dítěte, když mu maso nechceš upírat, stačí masozeleninové příkrmy s kuřecím či krutím masem (mám už vyhlídnuté ty "dobré", co jsou i jinak svým obsahem OK). Třeba např. "Hami - lečo s kuřetem" od 10 měs. se dá skvěle použít jako omáčka na těstoviny, jak už jsem tu někde psala :-). Nebo třeba Sunárek od 6.měsíce "Kuřecí maso se zeleninou", je tam kopr a malý po něm vždycky celý voní... ;-) Dají se k tomu udělat brambory, když už je dítě větší, a máš jídlo s masem!
Nebo děti dostanou maso třeba na návštěvě u babičky (pokud je v rámci zdravé stravy), nebo když byl starší pak větší (nějak přes 2 roky), tak si táta koupil třeba na výletě klobásu a dal mu ochutnat - i když to je spíš vyjímka. Ale vlastně začal jíst maso častěji (skoro každý den) až s nástupem do školy ve 3 letech. To stačí, ne? Času dost :-)!
Předchozí