Souhlasím s Janou. Myslím si, že vše je hjlavně o psychice rodičky. Tak jako každý z nás má jiný práh bolesti, má i každá nastávající maminka jinak velký strach z bolesti a to ovlivňuje i potřebu epidurálu. Určitě se shodneme na tom, že nikdo z nás nechce při porodu trpět, ale to zda epidurál ano či ne, je opravdu spíš o individuálním vnímání bolesti, strachu a o psychice. Některé prvorodičky jsou natolik vystrašené z podobných článků jako napsala Markéta, která popisovala děsivé zvuky z porodního sálu, když rodička epidurál neměla, že už dopředu mají strach a pocit, že budou zákonitě strašně trpět a radši epidurál chtějí. Myslím si, že takovéto strašení a zobecňování, kdy rodička, která epidurál nemá musí zákonitě trpět, je nesmysl. Sama jsem rodila před 2 měsíci a taky jsem se jako každá bála porodu a bolesti, zvlášť po přečtení podobných článků, kde maminky popisovaly příšerné ukrutné bolesti a pocity na umření. Porod jsem měla vyvolávaný a tak jsem čekala a soustředila se na nástup bolestí ještě více a čekala jsem na ty "příšerné " bolesti. Přiznám se, že i já jsem o epidurálu přemýšlela, pokud bych měla trpět, ale k velkému překvapení se daly vše všechny bolesti vydýchat, ani u jedné jsem nepotřebovala křičet a čekala jsem, kdy přijde ta hrůza a k mému překvapení se vše dalo zvládnout v klidu a bez epidurálu a to jsem měla porod komplikovaný s použitím kleští a hodně velkým nástřihem. Nechci ze sebe dělat hrdinku a z ostatních, které křičí hysterky, ale myslím si, že vnímání bolesti je hodně individuální a hlavně o psychice a žádné budoucí mamince před porodem rozhodně nepřidá, když bude strašená šílenou bolestí dopředu, pokud bude rodit bez epidurálu.
Předchozí