Rovnou pro zacatek rikam, ze neodsuzuju ani jeden tabor, proste kazdemu vyhovuje neco jineho. Ale opravdu se mi nelibi, ze autorka odsuzuje zeny, ktere se proste rozhodly, ze s epiduralem rodit nebudou. Ano, ja jsem jedna z nich. Ne, nejsem zadna hrdinka, bolest snasim spatne. Ale epidural jsem nechtela. Treba proto, ze nestojim o to, aby se mi nekdo stoural v pateri, nebo proto, aby do mne kapala nejaka chemie, kdyz to proste neni nutne. Nebo proto, ze nekdo muze mit po epi velke bolesti hlavy a ty ja znam a fakt bych je po porodu nechtela. Proste mam sve duvody a rozhodne to neni proto, abych si neco dokazovala. Obe deti se narodily prirozene, do vody, bez jakekoli chemie. Ja mivam kontrakce jen v brise, ani jednou jsem nemela zadove bolesti. Pokazde to bylo v noci, kdy jsem byla unavena. Podruhe jsem byla hodne nachlazena, mela jsem rymu, sotva jsem dychala, byla jsem unavena a proste se mi do porodnice nechtelo. Teda kdyz byla kontrakce, tak jsem o porodnici uvazovala, i o epiduralu, potom kontrakce presla, ja lezela doma ve sve posteli a bylo mi fajn, a pak dalsi kontrakce a stejne pocity, porad dokola, nekolik hodin. No pak uz jsem citila, ze bychom tedy mohli jet, do 15 minut jsme byli v porodnici, sotva napustili vanu a do pul hodiny byla mala venku. Do porodnice jsem prijela otevrena na 8 cm. Zadne siti nebylo, chodit jsem mohla hned, po 12 hodinach jsme uz byli vsichni doma. Uplne bez problemu jsem vysla do druheho patra a doma rovnou prevlekla pocuranou postel starsiho synka, kteremu muj bracha spatne nasadil plenku na spani:-) A co si pamatuju, tak druhy den po porodu jsme uz pekla nejaky kolac, protoze jsem na nej mela velkou chut.
Na druhou stranu, pokud bych byla v nemocnici, kde by mi prirozeny porod neumoznili, nebo by nastal nejaky problem (porod vyvolavany, nebo trvajici delsi dobu), tak bych o epiduralu uvazovala. Protoze pak uz by se nejednalo o prirozeny proces, kde funguji ruzne mechanismy na zmirneni bolesti a pak je epidurall jasna volba. Nicmene pokud bude muj treti porod probihat tak jako prvni dva, tak epidural opet mi nebudu.
Jeste bych ale na zaver rekla, ze muj prvni porod a fakt, ze jsem ho zvladla sama, bez analgeze, mi proste privodil takovy stav euforie, ze trval jeste nekolik mesicu po porodu. Bez diskuse to byl nejsilnejsi moment meho zivota, ze ktereho doted cerpam silu. Proste vim, ze kdyz jsem dvakrat zvladla tohle, tak uz dokazu vsechno co budu chtit. Mozna je to blaznive, ale proste to tak je. A epidural by mi tohle vzal.
Předchozí